Skup podrške Ukrajini povodom godišnjice od početka ruske invazije na Ukrajinu Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Učesnici "Marša solidarnosti sa Ukrajinom" danas su, posle okupljanja u Pionirskom parku, krenuli u šetnju do Trga republike, u centru Beograda.

Više stotina ljudi nosi ukrajinske i EU zastave, kao i transparente „Stop zlu, stop ratu“, prenosi N1.

Predstavnici diplomatskog kora i ukrajinske zajednice prošetali su od Pionirskog parka do Trga Republike, gde su puštene himne Srbije i Ukrajine i minutom ćutanja odata je počast nastradalima u ratu.

Skup podrške Ukrajini povodom godišnjice od početka ruske invazije na Ukrajinu Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U šetnji učestvuju predstavnici diplomatskog kora, građani, predstavnici ukrajinske zajednice. Među onima koji šetaju su i Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta, bivši političari Zoran Živković i Dragan Šormaz koji je ogrnuo ukrajinsku zastavu.

PROČITAJTE JOŠ

Organizatori skupa su nevladina organizacija „Rusko-demokratsko društvo“ u Srbiji pod parolom „Dve godine invazije, 10 godina rata“ .

Uoči Marša solidarnosti sa Ukrajinom, povodom 32. godišnjice proglašenja nezavisnosti te zemlje, ukrajinski ambasador u Srbiji Volodimir Tolkač je rekao da njegova zemlja brani celu Evropu od „ruskog sveta“ koji ni Ukrajinu ni Evropu „ne želi da vidi kao slobodnu i demokratsku“.

„Od 32 godine samostalnosti, Ukrajina devet godina brani svoju nezavisnost. Ovu godišnjicu obeležavamo u suzama jer sada branimo svoju nezavisnost. Rusija ne vidi Ukrajinu kao nezavisnu državu. Nemamo alternativu, moramo da branimo državu i demokratske principe ili će nas Rusija uništiti“, kazao je Tolkač.

On je izrazio zahvalnost „svima koji razumeju“ da Ukrajinci nemaju alternativu i koji im pomažu da izdrže tu borbu.

Skup podrške Ukrajini povodom godišnjice od početka ruske invazije na Ukrajinu Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Američki ambasador Kristofer Hil, upitan zašto na skupu nema predstavnika Srbije, rekao je da su ovonedeljni sastanak Vučića i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Atini, kao i jučerašnje onlajn učešće premijerke Ane Brnabić na samitu Krimske platforme, „znak da se Ukrajina i Srbija približavaju“.

„Veoma sam ponosan što su SAD bile među glavnim podržavaocima i tako ćemo i nastaviti koliko god bude potrebno. To nije odluka naše vlade već našeg naroda, širom SAD ćete videti zastave Ukrajine istaknute u dvorištima“, rekao je Hil.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre je istakao da će Srbija nastaviti da podržava slanje humanitarne pomoći Ukrajini, dodajući da će se nastaviti saradnja Srbije, Ukrajine i ostalih na Zapadnom Balkanu kako bi se zajedno integrisali u unutrašnje tržište EU i kretale ka budućem članstvu.

„Potrebna nam je ujedinjena Evropa u ovim teškim okolnostima“, rekao je Žiofre.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson izjavio je u Pionirskom parku da je na skupu pokazana solidarnost sa „ukrajinskim prijateljima koji se sa izuzetnom hrabrošću bore za svoje živote, porodice i svoju slobodu“.

Skup podrške Ukrajini povodom godišnjice od početka ruske invazije na Ukrajinu Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Saboraćaj je obustavljen u ulicma kojima prolaze učesnici marša. Skup ne obezbeđuje uniformisana policija, ali ima dosta policije u civilu.

BONUS VIDEO Vladimir Arsenijević o dvogodišnjici rata u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare