Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock

Učenici u Beogradu ove školske godine dobili su besplatne udžbenike. Za đake u ostatku Srbije udžbenika za džabe - nema, potrudila se ranije da pojasni nova ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović. I dok traje borba da nam sva deca budu ravnopravna, pojedini beogradski đaci dobili su čak dva kompleta udžbenika, zajedno časte država i grad.

Duple komplete udžbenika ove godine dobili su beogradski đaci koji su ujedno i treće dete u svojim porodicama. Iz nepoznatih razloga, neko je procenio da nije potrebno regulisati ovaku situaciju.

„Moja ćerka Dunja je dobila udžbenike početkom školske godine. Ranije je imala uvek kao treće dete u porodici, pravo na besplatne udžbenike. Onl su podelili udžbenike, pa je svoj trećoj deci stigao još jedan komplet“, kaže naš sagovornik.

Dodaje da nikome nije palo na pamet da obustavi distribuciju drugog seta knjiga učenicima u Beogradu koji su ih već dobili besplatno.

„Potpuna budalaština“ 

„Dolazi dete i kaže mi da je dobila još jedan set. Ona je peti razred. U školi su joj rekli da znaju da već ima knjige, ali da su i ove njene i da treba da ih uzme. Poptuna budalaština“, navodi sagovornik Nova.rs.

Pita se i ko je to platio, da li država ili grad.

Naš portal uputio je pitanje Gradu Beograda u vezi sa ovom temom, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

PROČITAJTE JOŠ

„Sada imamo dva seta udžbenika. Jednostavno, u našoj državi gde nema para za prave stvari se razbacuju ovim stvarima“, kaže Igor R.

Dodaje da ima u planu i da ih pokloni nekome iz ostatka Srbije, gde užbenici nisu beplatni.

Propust Ministarstva prosvete

Ministarstvo prosvete dodeljuje učenicima koji su treće dete u porodici besplatne udžbenike. Nije jasno na koji način su koordinislaii sa gradom, pa je došlo do ovakvog propusta.

Treće dete u porodici ima pravo na besplatne udžbenike, bez obzira na materijalni status porodice.

Ista pogodnost važi i za svako naredno dete, a kao i prethodnih godina – besplatne udžbenike dobiijaju i svi učenici iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, đaci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom.

Akti – krivac zašto druga deca ne mogu da dobiju udžbenike

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je nedavno da se razmišlja o tome da sva deca u Srbiji dobiju besplatne udžbenike, ali da važeća akta propisuju da je to obaveza jedinica lokalnih samouprava, gradova i opština.

Đukić Dejanović je rekla da su pored Beograda, besplatne udžbenike svojim đacima dale i druge lokalne samouprave poput Opova i Surdulice.

Na pitanje zbog čega Srbije na može da to obezbedi u celoj zemlji, poput Crne Gore i Severne Makedonije, ministarka je rekla da ona podržava ideju „da se nađe način finansiranja udžbenika u okviru postojećih finansijskih mogućnosti i želje da Srbija uvede nešto što se zove moderno učenje“.

Poverenica za ravnopravnost uputila važnu preporuku Vladi Srbije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da bi udžbenici trebalo da budu besplatni za sve đake osnovnih škola u Srbiji, kako bi obrazovanje bilo svima jednako dostupno i da su uputili preporuku Vladi s tim u vezi, za narednu školsku godinu.

„Uputili smo preporuku mera za unapređenje ravnopravnosti, kako bi bile pravovremeno preduzete sve potrebne mere da se za iduću školsku školsku godinu obezbede besplatni udžbenici za sve učenike, s obzirom da su za ovu školsku godinu udžbenici su već nabavljeni ili od strane roditelja ili od strane lokalnih samouprava“, rekla je Janković.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare