Od roditelja dece iz nekoliko niških škola stiglo je obaveštenje da su, uprkos uputstvima, dan posle tragedije u Beogradu pojedini nastavnici iz Niša odbijali da pruže psihološku potporu deci.

U odgovoru N1, Školska uprava iz Niša izostavila je da odgovori na pitanje da li imaju saznanja o tim nepravilnostima, ali zato ističu da su odmah nakon saznanja o tragičnom događaju, tačnije 3. maja u 10.40 časova, uputili dopis koji se odnosi na postupanje škola u slučaju da učenici iskažu potrebu da razgovaraju „svim osnovnim i srednjim školama sa područja Školske uprave Niš (Nišavski, Toplički i Pirotski okrug)“.

„Ukoliko se pojavi uznemirenost kod dece koja su čula za ovaj nemili događaj, važno je da se stručni saradnici, svi nastavnici i odeljenske starešine maksimalno uključe, razgovaraju sa decom i po potrebi – sa roditeljima. Neophodno je da nastavnici ostvaruju kvalitetnu komunikaciju sa decom i da pravovremeno reaguju na svaku promenu ponašanja učenika, kao i na svaku sumnju da se nasilje priprema, dešava ili se desilo“, navodi se, pored ostalog u saopštenju Školske uprave Niša.

Dodaju, između ostalog, da su u istom dopisu školama prosleđeni kontakti SOS telefona Ministarstva prosvete, dve linije za podršku Instituta za mentalno zdravlje, „onlajn“ podrške Društva psihologa, „onlajn“ podrške koju pruža NADEL, Кlinike za psihijatriju UKCS.

Učenica šestog razreda jedne od niških osnovnih škola govorila je, uz saglasnost roditelja za N1, o tome kako je u razredu koji ona pohađa juče izgledao školski dan, odnosno dan pošto su svi šokirani, a neki – kaže – i veoma uplašeni došli na nastavu.

Osim „minuta ćutanja“ na početku nastave, o masovnom ubistvu u osnovnoj školi u Beogradu – ni reči, tvrdi učenica, iako su, kaže, đaci pokušali da pokrenu komunikaciju.

Podsetimo, K.K. (13) učenik sedmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ ubio je 3. maja osmoro đaka i radnika obezbeđenja. Povodom tragedije u školi na Vračaru, od danas je u Srbiji proglašena trodnevna žalost.

Podsetimo, sinoć se dogodilo još jedno masovno ubistvo u Srbiji. Napadač U. B. je najpre pucao u selu Dubona, a zatim u Malom Orašju i selu Šepšin kod Mladenovca. Usmrtio je osam osoba, a ranio 14. Napadač je uhapšen oko osam sati kod Kragujevca, u naselju Grošnica, potvrdio je MUP Srbije.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ: 

VIDEO: Psiholozi pokušali da pojasne kako da se Srbija oporavi od strašne traume

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare