Foto:Privatna arhiva/Shutterstock

U Osnovnoj školi "Nadežda Petrović" u Velikoj Plani, za samo tri meseca, poništena su dva konkursa za izbor direktora, na kojima je aktuelna direktorka Vesna Ilić ubedljivo pobedila tajnim glasanjem kolektiva i Školskog odbora. Zvanični razlozi za poništavanje bili su "proceduralne prirode", a sada već bivša direktorka Ilić, sumnja da iza svega stoji politika. Ona za Nova.rs kaže da je svojevremeno odbila članstvo u SNS-u, te da joj je poručeno da su joj "šanse nikakve" da ponovo bude izabrana.

Konkursi za direktora škole, realizovani ove godine u junu i septembru, oba puta imali su dva ista kandidata i oba puta ubedljivo je pobedila aktuelna direktorka Vesna Ilić. Na prvom je imala čak apsolutnu podršku Školskog odbora od 5:0, dok je na drugom, taj odnos bio 5:3, opet u njenu korist.

Ipak, oba konkursa su poništena zbog banalinih razloga, u školi je trenutno imenovan vršilac dužnosti direktora, a ministar Branko Ružić doneo je rešenje o raspisivanju trećeg konkursa.

Ishod ove zavrzlame oko izbora direktora kome je, po svemu sudeći, kumovao SNS, biće poznat posle novog, trećeg konkursa, a sada već bivša direktorka Vesna Ilić, za Nova.rs kaže da celokupna situacija „degradira i ponižava njen rad, kao i rad cele ustanove“.

Ona ne može eksplicitno da tvrdi da iza svega stoji SNS, ali dodaje da sve okolnosti navode na to.

„Ja sam odbila članstvo u SNS-u jer ne želim da budem politički aktivna, a politika je između ostalog i zabranjena u školama. Više puta mi je saopštavano da, ukoliko ne budem u toj grupaciji, odnosno u toj stranci, da su mi šanse ‘nikakve’ da budem imenovana. Takve poruke su dolazile do mene. Tokom ovih konkursa, lokalna samouprava je čak tri puta menjala članove Školskog odbora. Kasnije su nam dva člana Odbora, iz redova roditelja, rekla da su predstavnici lokalnog SNS-a od njih tražili da ne dođu na sednicu ili ako dođu, da glasaju protiv mene. Imamo zapisnike o tome i izjave tih roditelja’’, ispričala je Ilić, šta se dešavalo između dva konkursa.

Vesna Ilić Foto:Privatna arhivaDalje priča, i da je zbog ovakvog „upliva politike u školu“, podnela krivičnu prijavu tužilaštvu u Velikoj Plani, kao i da je zvaničnim dopisom obavestila ministra prosvete Branka Ružića i zatražila zaštitu od političkog uticaja.

Dopis ministarstva Foto:Privatna arhivaU tom dopisu, Ilić je istakla, „da su ona i još neke kolege, direktori škola, uslovljeni da se učlane u vladajuću stranku, ukoliko žele da imaju podršku predsednika opštine i lokalnog rukovodstva“.

Dopis je Ministarstvu prosvete upućen krajem jula, a naša sagovornica kaže, da ni do danas nije dobila nikakav odgovor.

O obaranju konkursa saznala od protivkandidata

Vesna Ilić ističe i da je za poništavanje prvog konkursa saznala od svoje protivkandidatkinje koja je, kako kaže, o tome mejlom obavestila školu.

Prema njenom mišljenju, takav sled događaja je paradoksalan jer, kako kaže, kandidati nisu prva adresa za obaveštavanje o ishodu konkursa.

’’Pravo pitanje je, kako je učesnica konkursa znala takve informacije pre ustanove, odnosno škole koja bi prvo trebalo da bude obaveštena. Sećam se dobro da je bio petak kada nas je koleginica obavestila da se konkurs poništava. Odmah sam pozvala pomoćnika ministra za osnovo obrazovanje i pitala kako koleginica može da zna takve informacije, a on je odgovorio ‘da ne zna’. Uputila sam i zvaničan mejl sa istim pitanjem, a odgovor nam je stigao tek u ponedeljak. Možemo samo da naslućujemo, kako je jedan kandidat došao do informacija, pre zvanične ustanove’’, pita se Ilić.

Zbog obaranja konkursa i pravnog vakuuma zaposlenima kasnile plate

Poništavanje dva konkursa, inspekcijski nadzor i rokovi u kojima se sve to dešavalo, odrazilo se na ceo kolektiv. Škola se u jednom trenutku našla u pravnom vakuumu i bez ovlašćenog lica, pa su zaposlenima kasnile plate jer nije imao ko da im potpiše naloge.

Ivan Bulajić, profesor u školi i ujedno član Školskog odbora legitimno izabran ispred kolektiva, za Nova.rs kaže, da jedino njihova škola nije dobila isplatu 21. novembra, kada je inače bila svim prosvetnim radnicima u Srbiji. O tome su, kako navodi, obavestili i medije, a uplata im je „legla“, tek juče popodne.

’’Svima nam je bilo jasno da će i drugi konkurs biti poništen, ali izgleda da ministarstvo nije na vreme pripremilo osobu koju će imenovati za v.d. Direktorki Ilić je istekao mandat 8. novembra, nismo imali vršioca dužnosti i škola je sedam-osam dana bila u pravnom vakuumu, pa nije imao ko da nam potpiše plate’’, objasnio je ovu situaciju profesor Bulajić.

Ivan Bulajić Foto:Nova SOn, dodaje i da je ministar Ružić, doneo rešenje o raspisivanju novog konkursa, te sada očekuje da će Školski odbor uskoro zakazati sednicu na kojoj će usvojiti odluku o trećem konkursu.

Prema njegovim rečima, v.d. direktora ima mandat od šest meseci, a dužan je, da novi konkurs raspiše četiri meseca pre isteka mandata. Bulajić očekuje da će Školski odbor sve procedure sprovesti u zakonskom roku i dodaje da će ‘’vreme pokazati’’, kakav će ishod biti.

Škola napredovala u mandatu direktorke Ilić

Profesor Bulajić koji u školi „Nadežda Petrović“’ radi 20 godina, za naš portal na kraju podvlači, da je škola značajno opremljena i modernizovana tokom mandata Vesne Ilić.

Kaže da su napravljeni značajni iskoraci u organizaciji posla, usavršavanju kolega, učešću u brojnim projektima Ministarstva prosvete, ali da su najvidljiviji infrastrukturni radovi. Škola je, navodi on, dobila najsavremeniju fiskulturnu salu, a urađen je i projekat energetske efikasnosti samog objekta.

Vesna Ilić imenovana je za direktora škole 2001. godine i u tom trenutku je, sa 28 godina, bila najmlađi direktor neke škole u Srbiji. Ove godine, konkurisala je za šesti mandat.

Ministarstvo prosvete o poništavanju konkursa.

Šta je bio razlog da se u Osnovnoj školi u Velikoj Plani dva puta poništi izbor za direktora pitali smo i Ministarstvo prosvete, a odgovor koji smo dobili, prenosimo u celosti.

’’Inspekcijskim nadzorima utvrđene su nezakonitosti u postupku izbora direktora. U prvom slučaju Školski odbor, koji je sproveo konkurs za izbor direktora, nije bio imenovan u skladu sa Zakonom, a u drugom slučaju, postupak nije sproveden u skladu sa Statutom škole.

Članom 123. stav 18. Zakona, propisano je da se donosi rešenje o ponovnom raspisivanju konkursa kada se utvrdi da postupak konkursa za izbor direktora nije sproveden u skladu sa Zakonom.

Ukoliko je bilo političkih pretnji i pritisaka, potrebno je da se obrate i MUP-u i tužilaštvu’’, navedeno je u odgovoru pres službe Ministarstva prosvete.

BONUS VIDEO: Nastavnicima prete otkazom, ako se pojave na protestu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare