U osnovnoj školi "Dušan Radović" u Nišu nedavno se birao novi direktor. Na konkursu je bilo dvoje ljudi, a neposredno pre glasanja član školskog odbora dobio je poziv od načelnika Nišavskog okruga Petra Babovića, inače istaknutog člana SNS, u kojem se poziva na svoje ingerencije i zakazuje kafu kako bi "pričali" o izboru direktora. Poslanica Stranke slobode i pravde Jelena Milošević, koja je snimak i objavila, za Nova.rs kaže da je Babović počinio dva krivična dela iz oblasti korupcije, i to za samo 20 sekundi, te da mu ovo nije prvi put da preti i zastrašuje kako bi obezbedio da članovi SNS budu postavljeni za direktore škola.

Milošević je na Tviteru objavila snimak telefonskog razgovora načelnika Nišavskog okruga Petra Babovića sa članom školskog odbora u školi „Dušan Radović“, uz poruku:

Jelena Milošević Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Došli smo do ovog retkog snimka i dokaza u kome je načelnik Nišavskog okruga Petar Babović uspeo da izvrši čak dva krivična dela korupcije u 20 sekundi – dok kao SNS komesar vrši pritisak na člana školskog odbora OŠ “Dušan Radović” uoči glasanja za direktora. Tužilaštvo,izvolite“, napisala je Milošević.

Razgovor je tekao ovako:

Babović: Dobro jutro, Peđa Babović je… Načelnik okruga… Hteo bih sa vama da se vidimo, da popijemo neku kafu. Pa da vidim, kad bi to mogli?

Član ŠO: Au, danas i sutra mnogo teško.

Babović: Onda možemo Bože zdravlja, petak. Je’l tako?

Član ŠO: Pa, jedino petak posle… Prepodne, prepodne…

Babović: Pretpostavljate zbog čega vas zovem?

Član ŠO: Ne znam.

Babović: Ovaj… Duško Radović…

Član ŠO: Dobro, da?

Babović: Pa ja sam neko ko ima ingerencije, a vi ste delegirani tamo.

Član ŠO: Jesam.

Babović: Tako je, a ja sam ispred partije koja ima ingerencije.

Član ŠO: Pretpostavljam.

Babović: Dogovaramo se za petak ujutru da se vidimo…

U izjavi za Nova.rs Jelena Milošević kaže da je poznato da je Babović siva eminencija niške prosvete.

„Bez njegovog amina ni spremačica ne može da se zaposli u školi. Ljudi koji su u školskim odborima trpe strahovite pritiske. Poslednje što se desilo jeste da su na sednici školskog odbora u jednoj školi dve žene, majke, plakale, zbog pritisaka koji su trpele da glasaju za kandidata SNS. Ovaj snimak dokazuje da je za 20 sekundi Babović uspeo dva puta da izvrši krivično delo korupcije, te pozivam tužilaštvo da se probudi iz zimskog sna i da zaštiti građane od naprednjačkih kabadahija, a ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu Mariju Obradović da hitno razreši Babovića. Ja ću o ovome pričati i u Skupštini Srbije“, kaže Milošević.

Kako dalje navodi, u međuvremenu je za direktora izabran kandidat SNS, a dokumentacija je u Ministarstvu Prosvete.

„Branko Ružić treba da da saglasnost, pa ga pozivam da razmisli o celom slučaju. Nikome nije jasno šta je zapravo Babović, načelnik okruga ili SNS komesar? On se u snimku dva puta poziva na ingerencije. O kakvim on to ingerencijama priča? On kao načelnik okruga nikakve veze nema sa prosvetom, niti ima ingerencije u izboru direktora škola“, zaključuje Milošević.

BONUS VIDEO: Marinika Tepić na protestu u Novom Sadu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare