Poljoprivrednici danas imaju sastanak u Vladi Srbije, a od ishoda tog sastanka zavisiće i nastavak protesta koji se već pet dana održavaju u više gradova Srbije. I danas su blokirane saobraćajnice širom Srbije, a prvi put od kada traju protesti poljoprivrednici iz okoline Kraljeva su blokirali izlaz iz Kraljeva ka dolini Ibra, odnosno ka Raški.

„Blokirali smo magistralni put u naselju Konarevo. Ovo je jedini put koji vodi ka Raški, Novom Pazaru i Severu Kosova. Zato do sada nismo hteli da ga blokiramo. Ali, s obzirom da se ništa ne dešava sa našim zahtevima i da progovori traju, ostajemo do ispunjenja“, kaže jedan od stočara iz sela Roćevići.

Pročitajte još:

Subotica: Blokirana ulica u centru grada

U Subotici je u toku blokada Štrosmajerove ulice u centru grada. Poljoprivrednici su je blokirali jutros, kada je počeo sastanak u Vladi Srbije, dok je podvožnjak u Maksima Gorkog prohodan za saobraćaj. U zavisnosti od ishoda sastanka u Vladi Srbije, subotički poljoprivrednici će odlučiti da li će se povući ili nastaviti protest.

Novi Sad paori blokada Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Počela blokada na Ibarskoj magistrali

Kako prenosi RTS, poljoprivrednici iz čačanskog i kraljevačkog kraja blokirali su mašinama raskrsnicu u Mrčajevcima, odakle se put odvaja za Kraljevo i Kragujevac.

Na blokadi na ulazu u Zrenjanin, iz pravca Novog Sada i dalje je napeto, a atmosfera blizu incidenta, kažu poljoprivrednici koji su blokirali prolaz. Ovde je jutros došlo do incidenta, kada je jedan vozač verbalno napao poljoprivrednika D.R. da će mu zoljom razbiti vozilo. Intervenisala je policija i napravila zapisnik.

Foto: N1

Ne može ni u Pančevo ni iz njega

Blokiran je šabački put kod Novog sela, saobraćaj se preusmerava preko sporednih puteva za njive, piše Danas.

Kako isti portal prenosi, pančevački poljoprivrednici traktorima su blokirali sve izlaze iz grada u pravcu Beograda, a iz Pančeva se ne može ni lokalnim putevima koji su bili prohodni prethodnih dana.

Ministarka poljoprivrede izviždana danas na 90. Sajmu poljoprivrede

Poljoprivrednici su organizovali bučan „doček“ gostiju na otvaranju Novosadskog sajma, prenosi portal 021.

Zvižduci poljoprivrednika, dobacivanje „Ua“ i trubljenje parkiranih traktora dočekalo je i ministarku poljoprivrede Jelenu Tanasković.

„Zviždimo jer je odnos prema nama sraman, ni prošlogodišnja obećanja nisu sva ispunjena, niti sve subvencije isplaćene, posebno nisu za suncokret. Više nas neće prevariti“, kažu iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije koja okuplja sedam udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine i Šumadije.

Foto: N1

Blokirani Bogatić i Senta

Čenta je potpuno zatvorena, blokade su na putu Zrenjanin-Beograd i prema Barandi. Kroz ovo mesto nema prolaska do okončanja pregovora u Vladi Srbije, kažu poljoprivrednici.

Blokiran je i Bogatić, kao i šabački put ka Loznici. Saobraćaj se odvija lokalnim putevima.

Blokiran je i Bač. Naplatna rampa kod Zmajeva je zatvorena.

Foto: Nova.rs

Poljoprivrednici iz Rače Кragujevačke zaustavljeni su kod Male Кrsne.

Članovi Udruženja najavljuju mogućnost novih blokada.

„U našoj zemlji, našim rukama, ostala je još samo proizvodnja hrane, i zbog toga danas Srbija staje! Ako danas ne uspemo, i to će nam se oteti. U 9 časova svi blokirajte, trubite, turirajte. Svi ostali stanite pored tih traktora. Hvala“, reči su iz saopštenja Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije.

Gde su sve najvljene blokade?

Кako najavljuje Ujedinjeno udruženje poljoprivrednika Srbije, nastavljene su blokade puteva u Srbiji do ispunjenja svih zahteva koji su predati Vladi Srbije. Sastanak pregovarača i predstavnika Vlade zakazan je za 9 časova, a ovo su deonice koje će biti blokirane do 10 časova, ali i duže, dok se ne ispune zahtevi.

Biće blokirani putevi Bačka Palanka: pravac Novi Sad-Bačka Palanka, Zmajevo – petlja na autoputu, Novi Sad – Sajam i Temerinski most ,Srbobran – put Novi Sad-Srbobran, Кljajićevo – put Vrbas-Sombor pravac ka Subotici, pravac ka Odžacima, Bačka Topola – put Bačka Topola-Subotica, Кuzmin – granični prelaz Sremska Rača, Ada – centar grada, Bašaid – put Zrenjanin-Кikinda, Nova Crnja- Stepčanska raskrsnica, granični prelaz Srpska Crnja, Aradac – put Novi Sad-Zrenjanin, Farkaždin – put Pančevo -Zrenjanin, Čenta – put Beograd-Zrenjanin, Pančevo – oba pravca ka Beogradu, Požarevac – prilaz istočnoj Srbiji, Кraljevo – svi prilazi gradu blokirani, Zavlaka – put Vljevo-Loznica, kao i Šabac-Кrupanj, Bogatić – centar i tranzit blokirani, Ravnje – tranzit Banovo Polje tranzit.

Poljoprivrednici blokada Pančevo Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/

Podsećamo, protesti su juče održani u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, ali i u Mačvi, kao i Šumadiji, odakle su poljoprivrednici traktorima krenuli ka Velikoj Plani i dalje Požarevcu. Oni su tada poručili da ih ne interesuju usmena obećanja, niti ono što su pojedini dogovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vlada Srbije je prihvatila deo zahteva poljoprivrednika uredbom donetom 18. maja, međutim oni su rekli da će ostati na ulicama do potpunog ispunjenja zahteva.

BONUS VIDEO: Izjava poljoprivrednika iz Bresnice sa blokade kod Kraljeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare