"Dobar dan, doveo sam dete na lekarski pregled zbog predstojeće ekskurzije". "Dobro. Kako je ime i prezime deteta? Vaše ime? Podaci jednog od roditelja? U redu, 500 dinara. Izvolite račun". Ovako je, otprilike, izgledao dvominutni, a možda i kraći, lekarski pregled Đorđa Petrovića, osmaka iz Trstenika koji 19. aprila putuje na dvodnevnu ekskurziju u Novi Sad. Pored toga što, kako tvrdi njegov otac Bojan, dete nije pregledao lekar specijalista odnosno pedijatar, već je zdravstvenu potvrdu popunila medicinska sestra, on je tu uslugu morao da plati 500 dinara.

Dečakov otac Bojan kaže za Nova.rs da pre svega nije znao da je za odlazak na duže ekskurzije potrebna lekarska potvrda da je dete zdravo.

„Zaista nisam znao, nego je Đorđe rekao da pre ekskurzije treba da obavi lekarski pregled. Prijatelji koji imaju stariju decu rekli su mi da je to praksa još dok je bila pandemija koronavirusa, rekoh odlično, barem ćemo biti sigurni da je dete zdravo i da je bezbedno da ga pošaljemo na dvodnevnu ekskurziju“, priča nam ovaj otac.

Kako dalje objašnjava, u Domu zdravlja je bila ogromna gužva s obzirom da u okolnim selima nema dečijeg dispanzera, pa svi roditelji dovode decu u ovu zdravstvenu ustanovu u Trsteniku.

Foto: Privatna arhiva

„Odveo sam dete predveče, odmah nakon posla. U hodniku je bila gužva i polumrak, s obzirom da su trenutno restrikcije. Baš sam izašao ispred i snimio video, jer sam zaista bio šokiran onim što je usledilo“.

Kada je sestra prozvala dečakovo ime, on je zajedno sa tatom ušao unutra misleći da ide kod „čika doktora“.

„Ma kakav doktor, kakvi bakrači. Od pregleda nije bilo ni traga ni glasa jer je sestra već započela proceduru sa pitanjima. Pitala je za detetove podatke, pa moje i slično, a na kraju – bap, izvolite račun, 500 dinara! Zbog čega, moliću lepo?“, pitao je Bojan.

Foto: Privatna arhiva

Sestra je, kako nam priča Bojan, objasnila da se zdravstvena potvrda pred odlazak na ekskurziju plaća, bez obzira što dete ima zdravstveno osiguranje.

„Kako mogu da mi naplate uslugu koju mi nisu pružili? Dete nije bilo pregledano, lekar čak nije ni bio u ordinaciji. Da li mu je neko poslušao pluća? Nije. Da li su mu pogledali grlo? Nisu ni to. Čemu onda naplaćivanje? Pritom, dete ima overenu zdravstvenu knjižicu. Kako je moguće da mu bude naplaćen lekarski pregled? Pa ne polaže on za auto, pa da mu treba lekarski. To je zapravo potvrda da je zdrav, kao ona koju dobijaju mališani svaki put kada nakon nekog odsustva ponovo idu u vrtić. I deca tada dobiju potvrdu, ali na osnovu stvarnog pregleda“.

Pročitajte još:

Bojan ističe da mu nije bilo pravo zbog ovog saznanja. Em je dete zdravstveno osigurano, em nije ni dobilo planirani pregled.

„Pored svega toga, ekskurzije su enormno skupe. Đorđe ide u Novi Sad, na Frušku goru, jedan dan spavaju u hotelu i za to plaćaju 12.000 dinara. Eeej, 12.000! Koliko je karta do Novog Sada? Koliko je jedno noćenje u nekom prosečnom hotelu, sa večerom? Sigurno manje od 100 evra. Zaista je sve poskupelo, a država se uopšte ne trudi da roditeljima olakša odgajanje deteta. Naravno, ekskurzije nisu obavezne, to stoji. Ali sve ostalo je takođe skupo, recimo knjige“.

Foto: Privatna arhiva

Povodom Bojanovih navoda, kontaktirali smo Dom zdravlja „Dr Sava Stanojević“ Trstenik, ali nam se niko nije javljao na telefon. Potom smo pozvali direktorku ove zdravstvene ustanove dr Žaklinu Ristić koja nam je objasnila da praksa naplaćivanja lekarskog pregleda dece za potrebe ekskurzije postoji godinama unazad, te da je Upravni odbor Doma zdravlja odredio cenu za tu uslugu.

„To nije ništa novo nego roditelji kojima tek sada deca stasaju za ekskurzije, dobiju tu informaciju, pa se iznenade. Niko do sada nije postavljao pitanja u vezi toga, niti se bunio jer ekskurzija nije obavezna, zar ne? Znam za tog zabrinutog tatu, on stalno ima neke primedbe u vezi sa radom Doma zdravlja, pa objavljuje takve neistine na društvenim mrežama. A ne primećuje da imamo nove digitalne aparate – ultrazvučni aparat, audiometar, spinometar, aparat za oftamologiju, potom tri aparata za laboratoriju i tako dalje. Što se tiče plaćanja, to je individualno, kako koji Dom zdravlja odluči. Konkretno, Upravni odbor Doma zdravlja Trstenik je tako odredio jer ne postoji drugačiji način da Dom zdravlja ima neka sopstvena sredstva. To nije ništa neobično niti čudno. Ovo je stara praksa, ako već roditelji imaju novca za ekskurziju, zašto je problem 500 dinara, to je bolje od paklice cigareta. Nažalost, ljudi su maliciozni. Pritom, on nije doveo dete na pregled nego traži izveštaj da li je dete zdravo zbog odlaska na ekskurziju, kako bi nastavnik znao da li dete boluje od nekih hroničnih bolesti“, ističe direktorka Doma zdravlja Trstenik.

U beogradskim opštinama se lekarski pregled za dete ne naplaćuje

Dok u Domu zdravlja Trstenik vlada praksa naplaćivanja lekarskih pregleda za decu, u pojedinim beogradskim opštinama koje je Nova.rs kontaktirala, situacija je potpuno drugačija.

Na primer, u Domu zdravlja Čukarica, potom Palilula, Zvezdara, Zemun, lekarski pregledi za decu su potpuno besplatni, dok se pregled deteta zaista obavlja. A takvo iskustvo je sa nama podelila jedna mama koja je baš u ponedeljak odvela dete na ovakav pregled zbog predstojeće ekskurzije.

„Moje dete ide na ekskurziju odmah posle uskršnjih praznika, tako da smo od škole dobili obaveštenje da obavimo lekarski. Kada smo otišli, naša doktorka ga je fino ispregledala, poslušala mu pluća, pogledala grlo, uši, pitala ga da li ima nekih tegoba prethodnih dana… Sve je bilo u redu, a mi smo bili spokojniji“, ispričala nam je ova mama.

Zdravstvena potvrda pred ekskurziju preporuka Ministarstva 

Ministarstvo prosvete je zbog pandemije koronavirusa dalo preporuku kako treba da se izvode rekreativna nastava, ekskurzije, zimovanja i druga putovanja učenika i dece u školama, a nova pravila stupila su na snagu 14. marta prošle godine.

Tako su škole od tog datuma, pa sve do danas u obavezi da preduzmu mere prevencije pre polaska na put, između ostalog, da od roditelja prikupe izjave da „deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome i znakove infekcije, da u istom periodu nisu lečena od kovida, kao i da među članovima uže porodice nije bilo zaraženih“. Zato je naložen obavezan lekarski pregled učenika.

BONUS VIDEO: Roditelji se bune zbog skupih ekskurzija