Foto: Shutterstock/Timelynx; shutterstock; privatna arhiva

"Rekreativna nastava košta kao da idete na Azurnu obalu", "Moraju i nastavnici da zarade", "Za te pare mogao sam da ti kupim polovnog punta", ovo su neki uobičajeni komentari roditelja kada im deca donesu papirić sa anketom o rekreativnoj nastavi ili ekskurziji, a koji pošalje učiteljica. Ipak, prošle nedelje u jednoj beogradskoj školi dogodila se potpuno suprotna situacija – učiteljica je, revoltirana paprenim ponudama agencije za realizaciju rekreativne nastave u maju, obavestila roditelje svoji đaka preko viber zajednice da ne želi da vodi decu na rekreativnu zato što bi to bio veliki udar na njihov džep. Roditelji su se, verovali ili ne, naljutili zbog ove učiteljicine odluke, pa su čak osuli drvlje i kamenje po njoj.

Učiteljica trećeg razreda u jednoj beogradskoj školi (ime i prezime poznato redakciji) kaže za Nova.rs da je bila zatečena ekstremno visokim ponudama za rekreativnu nastavu koju je škola dobila od jedne agencije. Ipak, više ju je zateklo i iznenadilo ponašanje roditelja koji su, umesto da se slože sa njenom konstatacijom, bili besni što ove godine, po svemu sudeći, neće biti rekreativne nastave.

Foto:privatna arhiva

„I ja sam majka, znam kako to funkcioniše i apsolutno mi je jasno kada se roditelji pobune da je nešto skupo. Konkretno, naša škola je dobila ponudu da vodimo decu na Zlatar u jedno odmaralište, pun pansion, pet dana sa četiri noćenja. Kompleks je totalno okej, poseduje zatvoreni bazen, sportske terene, klopa je odlična, dakle ništa nije sporno, osim cene koja je 42.000 dinara. Za šta, bre, 42.000? Izvinite što se ovako izražavam, ali to je nedopustivo i nemoguće za nekoga ko prima minimalac, a mnogo je takvih“, priča naša sagovornica.

Foto: Shutterstock/Timelynx

Kako dalje objašnjava, pored ponude za Zlatar, škola je dobila još dve – Krupanj i obilazak Golubačke tvrđave po ceni od 33.000 dinara i odlazak u Sokobanju za 41.000.

„Verujte, svoje dete ne bih pustila na rekreativnu nastavu pod ovim uslovima. Kada sam videla sve ponude, samo sam se nasmejala. Ništa nisam odgovorila ni direktorki ni kolegama koji su već počeli da broje koliko bi dece otprilike išlo. Osluškivala sam njihove komentare i ćutala. Kada sam došla kući, skuvala sam kafu, sela i rekla suprugu da nisam poludela da vodim decu na rekreativnu“.

On joj je, priznaje učiteljica, rekao da je poludela.

Pročitajte još:

„Kaže on meni ti si blesava, idi i odmori sa decom, biće vam lepo, pritom ti je plaćeno. Aman, mene ne zanima novac. Uvek se trudim, gde god idem sa decom, da im bude lepo. Kada za nekog nema para, mi skupimo, ili u okviru odeljenja ili u okviru škole da bi i taj neko išao na taj mini izlet ili dobio potreban materijal za školu. Ipak, ovo je nešto veće, ovde su velike pare u pitanju i ja ne želim da roditelje svojih đaka izlažem dodatnom stresu i trošenju“.

Foto: Shutterstock

Međutim, hladan tuš usledio je nakon što je učiteljica poslala roditeljima poruku u viber zajednici.

„Poštovani roditelji, naša škola je dobila nekoliko ponuda za realizaciju rekreativne nastave u maju/junu. Duboko razočarana papreno visokim cenama za samo pet dana boravka, odlučila sam da ove godine odeljenje III3 ne ide na rekreativnu nastavu. Deca treba da se druže, da provode vreme zajedno, da upoznaju Srbiju i njene lepote, ali nije u redu prema vama roditeljima da zbog rekreativnih bankrotirate s obzirom da morate da izdvojite skoro 400 evra. Pritom, ulaznice na pojedina mesta nisu uračunata u cenu, tako da biste i to morali da platite. Prema tome, kako ne biste ušli u minus, makar dok vlada inflacija, ove godine nećemo ići na rekreativnu. Pozdrav i svako dobro vam želim“, glasila je poruka.

Foto: Shutterstock

Ubrzo nakon što je poslala obaveštenje vezano za rekreativnu nastavu i objasnila da ne želi da se roditelji troše u već dovoljno teškoj ekonomskoj situaciji u Srbiji, stigle su poruke od pojedinih roditelja, ali ne one koje je očekivala.

„Jao, kad sam videla prvu, pa drugu, pa treću poruku, nije mi bilo dobro. Mutirala sam obaveštenja i legla da spavam. Jako sam se loše osećala. Pisali su mi ko sam ja da odlučujem da li se ide ili ne ide na rekreativnu ukoliko postoji dovoljan broj dece, zašto se brinem da li oni mogu da plate, zašto potcenjujem njihov džep, pa onda kako deca nisu išla nigde za vreme korone i greota je da ne idu nigde…Verujte mi, još uvek sam zatečena tim porukama“, priča nam učiteljica koja je sutradan sve ispričala direktorki.

„Dvoumila sam se da li da uopšte kažem direktorki, ali sam ipak odlučila da joj ispričam, pa da me ona posavetuje. Složila se sa mnom, apsolutno, podržala je moju nameru, ali pošto smo videle kako su, na naše iznenađenje, roditelji reagovali, ona me je posavetovala da organizujem roditeljski sastanak i da se svi zajedno dogovorimo“.

Škola – đaci

U planu je da se roditeljski sastanak održi do kraja nedelje, a prema rečima učiteljice, biće onako kako se roditelji dogovore.

„Odbijanjem da vodim na rekreativnu, zapravo sam odbila dodatnu zaradu. Šta mislite, koliko dobije jedan učitelj/nastavnik za pet dana rekreativne nastave? Mnogo. Naravno, ako ide više od dvadesetoro dece. Nikome ne želim da se pravdam niti da se hvalim kako ne želim pare, svi bismo želeli da imamo više para i da bolje živimo, ali ne na ovakav način. Ne želim da gledam moju Milu kako se brine jer ne zna da li će imati sutra za užinu ili Marka koji prima terapiju svakog meseca, a koja košta 100 evra. Ne želim to, i ja sam majka“, kaže naša sagovornica.

BONUS VIDEO: Roditelji se bune zbog skupih ekskurzija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare