Većina porodica sa decom mašta o tome da se iz stana preseli u kuću sa dvorištem, u kojem će imati svoj mir, bez bučnih komšija i problema sa parkingom, a deca prostrano dvorište za igru. Dobra vest za one koji žele da žive u kući je da kvadrat ove nekretnine može da se nađe do 1.500 evra. Ima i povoljnih ponuda koje su blizu centra Beograda.

Iako je kvadrat gotovo uvek jeftiniji u kući nego u stanu, kuće su po pravilu veće, pa je samim tim potrebno izdvojiti dosta novca. Takođe, barem kada je u pitanju prestonice, kuće su uglavnom na obodima grada, te ako neko radi u centru, treba da bude spreman da će mu do posla biti potrebno dosta vremena.

Foto: Shutterstock

Kako bismo proverili kakvo je uopšte stanje na tržištu nekretnina kada su u pitanju kuće, “prečešljali” smo ponude beogradskih agencija.

Tako smo uspeli da nađemo i povoljne varijante. Takođe, pošlo nam je za rukom da nađemo i kuće koje nisu na periferiji, već bliže centru Beograda.

U Grockoj kvadrat jeftiniji od 500 evra

U Grockoj ima bezbroj ponuda. Tamo kvadrat može da se nađe i za manje od 500 evra, što je apsolutno nemoguće kada su u pitanju stanovi.

PROČITAJTE JOŠ

U pitanju je prostrana spratna kuća od 175 kvadrata. Cena po kvadratu je 457 evra, što je ukupno oko 80.000 evra.

Inače, kuća ima i prostrano dvorište.

Međutim, osim što do centra grada ima tridesetak kilomtera, ovoj kući je potrebno renoviranje, te 80.000 evra nije krajnji iznos koji bi potencijalni kupac morao da izdvoji.

Kvadrat jeftiniji od 1.500 evra i bliže centru

Ko, s druge strane, želi da kupi kuću u koju može da se useli odmah, bez razmišljanja o renoviranju – može i to. Na Bulevaru kralja Aleksandra, u blizini Olimpa, prodaje se kuća za 119.000 evra.

Kuća, stan, kupovina, cena, ključevi, nekretnina, cena kvadrata
Foto: Shutterstock

U pitanju je kuća od 80 kvadrata, sa prizemljem i potkrovljem, na kojem se takođe nalaze funkcionalne prostorije.

Dakle, cena po kvadratu je manja od 1.500 evra.

Može i na Novom Beogradu

A kome je 80 kvadrata malo, ali ipak želi da ima sređenu kuću, može da se skući na Novom Beogradu, u Bloku 45.

Foto: Shutterstock

Tamo se kuća od 140 kvadrata prodaje za 189.000 evra, što je oko 1.330 evra po kvadratu. Za taj novac, potencijalni kupac dobija kuću na placu od 28 ari, što znači da nije samo kuća prostrana, već i dvorište koje je okružuje. Kao i u prethodnim slučajevima, ovo je takođe spratna kuća.

dvorište
Foto: GWI/Nicholas Appleby / Garden world images / Profimedia

Inače, kuća se nalazi na Savskom nasipu, a sa terase se pruža pogled na reku.

1.500 evra po kvadratu za kuću sa bazenom

A po ceni do 1.500 evra po kvadratu, uspeli smo da nađemo i kuću sa bazenom.

Foto: Shutterstock

U pitanju je kuća nešto manja od 180 kvadrata, sa prostranim dvorištem i bazenom. Sve to košta 268.000 evra, a po kvadratu, to je 1.500 evra.

Međutim, ova nekretnina se nalazi u Sopotu, na četrdesetak kilometara od centra Beograda.