Potpuno nov stan uz veću cenu kvadrata, ili stan u starogradnji uz troškove renoviranja? Proverili smo koliko koštaju obe opcije, kao i koje su prednosti i mane oba izbora.

Kako bismo videli koja varijanta je isplativija, uporedili smo cene stanova u starogradnji i novogradnji na istoj lokaciji. U pitanju su dva stana na Mirijevu, oba površine 70 kvadrata. Ono što se prvo primećuje je razlika u ceni kvadrata koja nije velika – oko 200 evra.

Starogradnja i renoviranje

Kada je u pitanju starogradnja, stan od 50 kvadrata na ovoj lokaciji košta 122.000 evra, što je oko 1.700 po kvadratu.

Iako kvadrat u starogradnji jeste jefitiniji nego u novogradnji, u krajnju cenu treba uračunati i troškove renoviranja, koji nisu tako niski.

Prozori i vrata – 5.510

Promena prozora i vrata u stanu predstavlja jednu od skupljih stavki prilikom renoviranja stana. Cena, naravno, zavisi od materijala, kvaliteta i veličine, ali u proseku, prozori sa roletnama i komarnicima za ovaj stan mogu da koštaju i do 4.500 evra, uključujući i ugradnju.

PROČITAJTE JOŠ

Kada su u pitanju ulazna vrata, cene znatno variraju, a uglavnom su u rasponu od 200 do 600 evra, a na to treba dodati i 50 evra za postavku.

Ilustracija: Shutterstock

Što se unutrašnjih vrata tiče, ona se mogu naći po ceni od 190 evra, a s obzirom na to da stan koji smo uzeli kao primer ima četvora vrata, to je trošak od 760 evra, ukoliko novi vlasnik želi da promeni svaka.

Molerski radovi – 1.700 evra

U ovu grupu radova, svrstali smo saniranje eventualne štete koja postoji na zidovima, poput pukotina, saniranje nakon postavke novih prozora i vrata, nanošenje podloge, gletovanje i krečenje. Za nanošenje podloge, gletovanje i krečenje stana od 70 kvadrata, potrebno je oko 1.550 evra, dok je za saniranje nakon postavljanja spoljne stolarije i drugih sitnih oštećenja na zidovima potrebno još oko 150 evra.

idealna boja
Krečenje u najavi; Foto: Stefanie Grewel / Cultura RF / Profimedia

S druge strane, ko želi sam da okreči stan, bez angažovanja molera, može drastično da uštedi na ovoj stavki, jer će ga koštati oko 35 evra.

Keramičarski radovi – 1.100 evra

Skidanje starih pločica, priprema i popločavanje kupatila, kuhinje i terase u ovom stanu koštaće oko 800 evra, uključujući I majstora – i to ako se koriste povoljnije pločice. A ako je potrebno promeniti i sanitarije, odnosno kupiti lavabo sa novom slavinom, wc šolju i tuš, to je trošak od još barem 300 evra, uz odabir jeftinijih opcija.

Klimatizacija – 540 evra

Ukoliko u stanu u starogradnji nema klime, to predstavlja trošak od još, u proseku, 400 evra. Majstori za postavljanje klime najčešće uzimaju oko 40 evra. Takođe, ako u stanu postoje radijatori, ali novi vlasnici nisu zadovoljni bojom, mogu da ih ofarabaju, ali to će ih koštati oko 100 evra.

Promena parketa – 3.350 evra

Pored samog lepljenja parketa, uračunali smo i skidanje starog, kao i pripremu za novi.

Foto:Shutterstock

To znači da za stan od 70 kvadrata, priprema košta oko 350 evra, dok kupovina parketa, njegovo postavljanje, kao i lepljenje lajsni košta, u zavisnosti od kvaliteta parketa, oko 3.000 evra.

Šta je isplativije?

Dakle, kada se saberu cena samog stana i renoviranje, to je ukupno 134.200 evra. S druge strane, stan u novogradnji na istoj lokaciji, iste površine, košta 125.000 evra.

Renoviranje stana Foto:Shutterstock

Kada se na to doda da kupac prve nekretnine u novogradnji ima pravo na povraćaj PDV-a od 10 odsto, jasno je da je novija gradnja uglavnom isplativija.

Naravno, treba imati na umu da ovo zavisi od stana do stana i od lokacije do lokacije. Na ovom primeru, cene novogradnje i starogradnje su iste, ali je jasno da nije svuda tako. Pored cene, ključna razlika je to što je useljenje u stan u novogradnji moguće odmah, dok kod starogradnje renoviranje može da traje i po nekoliko meseci. Takođe, u velikom broju slučajeva nije neophodno renovirati ceo stan, te je trošak manji.

BONUS VIDEO (Ne)moguća misija: Kolika primanja i ušteđevinu moramo da imamo za kupovinu stana u Beogradu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar