Evropska centralna banka je nedavno najavila da očekuje „haotičan“ pad cena nekretnina u Evropi zbog visokih kamata na kredite. Koliko god da je ova vest obradovala mnoge, za Srbiju to neće važiti. Takav scenario kod nas niko ne predviđa jer se kod nas dešava suprotno. Rastu kamate na kredite, a rastu i cene nekretnina.

Kako je saopšteno iz ECB, cene nekretnina mogle bi da padnu – i to “haotično”. Razlog za to su visoke kamatne stope, zbog kojih sve manje građana može da priušti kupovinu nepokretnosti.

Kamatne stope na stambene kredite nisu visoke samo u Evropi – u Srbiji je njihov rast već godinu dana dramatičan.

Tako se kamate u Srbiji kreću od 6,42 do 7,76 odsto za varijabilne, odnosno od 6,7 do 9,35 procenata za fiksne, koje ne nudi svaka banka.

PROČITAJTE JOŠ

Ovolike kamate stavljaju srpske kupce stanova u nepovoljniji položaj od „komšija“ – u Crnoj Gori obe kamatne stope su niže, pa varijabilna ide od 5,03 do 5,94, a fiksna od 5,43 do 6,76 odsto.

Fiksne kamate se u Bosni i Hercegovini kreću od 3,75 do 4,91 odsto, a varijabilne idu od 6,764 do 8,264.

Čak su i u Sloveniji kamate niže – fiksna ide di 4,5, a varijabilna do 5,44 odsto.

A fiksna kamata je niža čak i u Nemačkoj, gde iznosi oko 3,99 odsto, dok je varijabilna, od 8,49 procenata viša.

Foto: Shutterstock

Na standardno visoke kamate korisnici kredita su već navikli, pa uglavnom i ne budu iznenađeni kada banka pošalje novi obračun. Kod nas je situacija takva da su uporedo sa rastom kamata rasle i cene. Potpuno suprotno predviđanjima Evropske centralne banke.

Hoće li biti dramatičnog pada?

Da „haotičan pad“ ne treba očekivati u Srbij tvrde i agenti za nekretnine.

Kako za Novu objašnjava agent Katarina Lazarević, u Srbiji je procenat ljudi koji stan kupuju na kredit mali.

“Dok se svuda u svetu stanovi kupuju na kredit, kod nas je dominatan keš. Ipak, to ne znači da će stanovi uvek biti skupi. Pad cena nekretnina se oseća još od decembra, i to u starogradnji”, kaže naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

Ipak, Lazarević dodaje da se to i ne može nazvati padom cena, već korekcijom. S druge strane, cene stanova u novogradnji, kako kaže, ne mradaju.

Uroš Jovanović iz agencije “Art nekretnine” istog je stava – siguran je da potencijalni kupci nekretnina u Srbiji ne mogu da očekuju drastičan pad cena.

“Naše tržište nekretnina nije toliko zavisno od kredita, pogotovo u poslednje dve godine. To ne znači da nema i takvih kupaca, ima ih, međutim oni čine sve manji procenat. Cene su sada već zauzdane. Ono što se prodaje ide po nekim cenama koje su na vrhuncu bile krajem prošle godine, ili nešto manje od toga. Plastično govoreći, ne možete da prodate kvadrat starogradnje na Dorćolu za 4.000 evra, ali možete za 3.000 ili 3.500”, kaže Jovanović za Novu.

Foto: Shutterstock

Ipak, taj blagi pad nema baš nikakve veze sa nepovoljnim kreditima, već sa činjenicom da su tokom prošle godine cene nekretnina u Srbiji zaista bile basnoslovne. Ipak, to je to – od drastičnog pada cena smo još daleko.

BONUS VIDEO Povećanje trgovanja nekretninama u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare