Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC, Filip Krainčanić/Nova.rs, Logo Promo

Dok vlast uverava građane da su javne finansije pod kontrolom i da nema razloga za brigu i pored ekonomske krize u koju je svet duboko zagazio, veliki gubici ključnih državnih preduzeća demantuju optimističke prognoze. Telekom Srbija, EPS i Srbijagas zajedno duguju gotovo četiri milijarde evra što je, kako navode stručnjaci, tempirana bomba u sistemu javnih finansija. Cenu ovog javašluka na kraju će platiti građani ove zemlje jer će svaka porodica, samo po ovom osnovu, biti dužna skoro 2.500 evra.

Ove firme koje bi trebalo da su nosioc i oslonci ukupnog razvoja tretirane su godinama kao partijski plen i služile, kako prethodnim vlastima, tako i aktuelnoj naprednjačkoj vlasti za izvlačenje novca, namirivanje partijskih kadrova i obračune sa konkurencijom.

Pročitajte još...

Prema dostupnim podacima EPS neće moći da funkcioniše naredne zime ukoliko se ne zaduži za dodatnih milijardu evra. Kolaps energetskog sistema, koji se dogodio krajem prošle godine, u značajnoj meri doprineo očajnom finansijskom stanju u kom se nalazi ovo javno preduzeće, čiji problemi, istini za volju, ne datiraju samo od prošle zime. Višedecenijsko pitanje racionalizacije radne snage nikada nije rešeno, te je tako danas EPS najbrojnije preduzeće sa više od 30.000 zaposlenih.

Sporne akvizicije

S druge strane, Telekom Srbija je u prethodnom periodu ogromnu količinu novca uložio u sumnjive poslove kao što je kupovina kablovskih operatera, pokretanje sopstvenih televizijskih kanala i brojne druge akvizicije, od kojih se posebno izdvaja otkup prava na prenos Premijer lige Engleske, za koju je izdvojeno čak 600 miliona evra za šest sezona. Sve je to dovelo do toga da danas Telekom duguje skoro dve milijarde evra.

„I tako će nam ostaviti očerupan Telekom, koji niko više neće moći da spasi, jer se sada sve mora usmeriti na subvencionisanje hrane i energenata za građane. A generalni direktor Lučić će opet da me tuži za bol u duši od nekoliko miliona, jer otkrivam službene tajne Telekoma. Našeg državnog“, poručila je potpredsednica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić, koja je u razgovoru za „Novu“ objasnila da je dug ove firme, tokom 2017. godine, iznosio 468 miliona evra, da bi u naredne četiri godine narastao do neverovatne cifre od 1,89 milijardi.
Vladimir Lučić, generalni direktor kompanije Telekom Srbija i sam priznaje dugovanja kompanije ali po njemu taj dug iznos 1,4 milijarde evra. On dugovanja, delom, pravda investicijama:

Telekom Srbija
Telekom Srbija Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Ono što je dobro, 2021. godine imali smo naporan investicioni ciklus, čak smo kupili englesku i italijansku ligu, ali nismo povećali ukupan konsolidovani dug. To znači da nama prihod značajnije raste i krajem 2022. godine počećemo da smanjujemo dug, a profitabilnost će se povećavati“, naveo je Lučić.

Minus u državnoj kasi

Pomenuta dugovanja svakako će se odraziti na javne finansije, smatra Milan Ćulibrk, ekonomski analitičar i urednik nedeljnika NIN, napominjućida je pitanje trenutka kad će svi građani osetiti posledice ovakvog poslovanja državnih firmi.

– To će se odraziti kad-tad. Nisu tu samo Telekom i EPS, već i Srbijagas, koji još uvek prodaje gas po istoj ceni, iako je sigurno poskupeo u međuvremenu. Ono što je dodatni problem je što mi od predstavnika vlasti svaki dan slušamo kako je stanje u budžetu fenomenalno, a do kraja aprila minus u državnoj kasi je bio 77 milijardi dinara, što je skoro 650 miliona evra. Tim tempom, do kraja godine, minus u državnoj kasi biće skoro 2 milijarde evra – navodi Ćulibrk.

Milan Ćulibrk Foto: Ivan Dinić/Nova S

Naš sagovornik kaže da je nestručno upravljanje razlog zbog čega su javna preduzeća u lošem stanju i da je država, kao njihov vlasnik, najodgovornija za to.

– Nije sporno strateško opredeljenje da se Telekom širi u druge oblasti, jer je bilo jasno da je tržište mobilne telefonije zasićeno. Problem su mi cene po kojima su urađene neke akvizicije i otplaćivana neka prava. Mislim da bi sve značajno drugačije bilo da je vlasnik Telekoma privatnik, a ne država – zaključuje Ćulibrk.

Nemoćni da samostalno plaćaju dugove

Dušan Nikezić, ekonomista i potpredsednik Stranke slobode i pravde upozorava da su dugovanja javnih preduzeća ogroman problem i da će čitav teret pasti na leđa građana Srbije. I on, uz Telekom i EPS, apostrofira dugovanja Srbijagasa:

Dušan Nikezić. Emisija Utisak nedelje
Dušan Nikezić Foto: Ivan Dinić/Nova S

– Ako Telekomu i EPS-u dodamo i Srbijagas, onda je finansijski dug ove tri firme skoro 4 milijarde evra na dan 31.12.2021. godine. Dodatni problem je što će taj dug tokom 2022. godine biti značajno uvećan, pošto već sada znamo da će EPS-u biti potrebno još milijardu evra za pokriće gubitaka i uvoz struje, Telekom je u martu sa bankama potpisao novi kredit od 673 miliona evra i planira da se do kraja godine kroz obveznice zaduži za još 500 miliona evra, dok se Srbijagas od početka godine zadužio za dodatnih 500 miliona evra za uvoz gasa, a tek će da se zadužuje za potrebe skladištenja gasa u Mađarskoj i novu grejnu sezonu – navodi Nikezić.

Nikezić dodaje da nijedna od ove tri državne firme neće moći samostalno da plaća ove dugove, pa će ih na kraju preuzeti država, što samo znači da će ih platiti građani Srbije.

– To je ogroman iznos, skoro 2.500 evra po prosečnoj porodici. Za ovakvo stanje su odgovorni svi u lancu odlučivanja, od onih koji su postavili nestručna rukovodstva, preko onih koji su bili slepi i gluvi na sva upozorenja da ova preduzeća srljaju u propast, do onih koji su dozvolili da se najveće i najbolje srpske firme koriste u političke svrhe i godinama čerupaju zarad interesa partijskih moćnika – naglašava Nikezić.

BONUS VIDEO: Kako je EPS došao u ovu situaciju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare