Goran Radosavljević i Telekom. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, N1

Da je stanje u Telekomu alarmantno, nakon našeg teksta u kojem je potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinike Tepić navela koliki je dug ove firme, na stanje u kompaniji podsetio je i profesor ekonomije na FEFA fakultetu i član SDS Goran Radosavljević.

Radosavljević je na Tviteru napisao da je pogledao rezultate Telekoma, EPS-a i Srbijagasa, te da su rezultati poražavajući.

„Mogu da kažem samo jedno: katabaza“, napisao je on, aludirajući na poznatu sentencu iz domaće serije koja simbolizuje nešto veoma loše.

Naveo je da je sitaucija u Telekomu izuzetno komplikovana, te da je prisutan rast duga od četiri puta i dodao da je delu veštačko pumpanje rezultata. Pre Radosavljevića i potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić podsetila je na izuzetno loše rezultate Telekoma i istakla da je danas dug ove firme 1,8 milijardi evra.

„Telekom je 2017. imao neto dug od 468 miliona evra, a sada je dug 1,5 milijardi evra. To je dug koji ćemo svi plaćati“, napisala je ona i naglasila da se fingiraju gotovo svi rezultati firme. Umesto sređivanja stanja u vlastitom dvorištu, Telekom je odlučio da sredstva uloži u lobiranje u Briselu, te razvoju novih televizija od kojih su se neke u vrlo kratkom roku konkurisale za nacionalnu frekvenciju.

Kada je reč o lobiranju, naš portal je već pisao da su u toku završne pripreme pred pokretanje u rad kancelarije Telekoma Srbije.

„Oni su shvatili da moraju da imaju ljude u Briselu. Imajući u vidu da je Telekom pomenut u poslednja dva izveštaja Evropskog parlamenta o napreteku Srbije ka EU. Na ovaj način oni će imati lakši pristup institucijama EU i moći će da utiču na određene odluke“, navodi izvor Nove.

Dodatno, ovakav poražavajući rezultat kompanije vezan je i za nenamensko trošenje sredstava za kupovinu prava na prenos engleske Premijer lige, a u sve u cilju da bi se iz „utakmice“ isključio Sport klub – televizija koja godinama prati ovu ligu. Za ovu investiciju izdvojeno je 600 miliona evra.

Ni stanje u druge dve firme nisu ružičaste (ne mislimo na televiziju). U EPS-u od decembra praktično traje borba za svaki grumen uglja, a zbog bahatosti i nestručnosti firma će morati da se zaduži za još 700 miliona, pa i do milijardu evra.

Bez toga moguće su restrikcije električne energije, od kojih strahuju svi građani i privrednici.

Bonus video: Marinika Tepić – Direktor Telekoma dao milione evra Acu Đukanoviću i Bebi Popoviću

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare