Foto: Vesna Lalić, Promo

Da bi EPS u narednom periodu mogao efikasno da funkcioniše biće potrebno da se zaduži za čak milijardu evra. Taj novac, prema rečima sagovornika lista "Nova", predstavlja spas od restrikcija na zimu, odnosno iznos koji će biti iskorišćen za kupovinu uglja i uvoz struje.

Informacije da će se EPS dodatno zadužiti saopštio je Demostat od izvora bliskih vlasti, a kako navode, kao razlog za novu finansijsku injekciju biće loša finansijska situacija u preduzeću nastala zbog „katastrofalne poslovne politike“ u vreme kada je direktor bio Milorad Grčić.

U planu je da se EPS kod banaka zaduži u iznosu od 700 do 800 miliona evra, a da se ostatak novca do iznosa od milijardu evra obezbedi kroz „neki vid državnih subvencija“.

Da je informacija o novom zaduživanju istinita tvrdi i energetski stručnjak Željko Marković, koji za Nova.rs ističe da će se sigurno ići na uzimanje novih kredita koji će biti iskorišćeni za dodatni uvoz struje, ali i remont postojećeg sistema.

Željko Marković, STRUČNJAK ZA ENERGETIKU-Dilojt Srbija, gost, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Željko Marković Foto: Newsmax Adria

„EPS će se sigurno zadužiti za nova sredstva, ali se u ovom trenutku ne zna precizna cifra. Bez tog novog zaduživanja oni neće moći da sve urade kako su planirali, konkretno od tih sredstava oni će kupovati nove količine električne energije, uglja, završiće remont… Naravno, mi tu strukturu troškova ne možemo da dobijemo, ali je izvesno da će na to biti utrošena sredstva“, priča stručnjak za „Novu“.

„Moguće redukcije struje, zvanični podaci da smo potrošili 520 miliona evra na uvoz“

On dodaje da su cene na berzama daleko veće od cene koju plaćaju domaćinstva, pa te da bi takva razlika morala da bude nadoknađenamo novim zaduživanjem.

Kada je reč o novom zaduživanju, Marković naglašava da ukoliko se taj zajam ne odobri, moguće su „redukcije električne energije“.

„Sledeća zima će biti slična kao što je bila poslednja u kojoj smo potrošili 520 miliona evra za uvoz struje, što su zvanični podaci. Struju ćemo uvoziti i dalje. Ukoliko se ovaj novac ne obezbedi, alternativa je redukcija električne energije, ali to ima vrlo ograničen efekat i negativno dejstvo na celokupan sistem jer se tako stvaraju i veći kvarovi, odnosi gubici“, zaključuje naš sagovornik.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) i ekonomista Dušan Nikezić kaže da će najavljeno zaduženje od milijardu evra izvesno biti sa državnom garancijom.

„To samo znači da će nas SNS vlast samo u EPS-u koštati preko milijardu evra, za koje smo mogli da izgradimo novi TENT ili 10 mostova, 50 bolnica ili 250 novih škola. Da bi se novo zaduženje od milijardu evra realizovalo, potrebno je da se formira Vlada i usvoji rebalans Budžeta, pošto u postojećem nema garancija za zaduživanje EPS-a“, podvlači on.

Uglja neće biti dovoljno u naredne tri godine

Na pitanje da li je moguće da građani Srbije, odnosno potrošači na zimu imaju restrikcije struje, Nikezić odgovara da se one mogu sprečiti jedino ukoliko se remonti urade na vreme, ali da oni već kasne.

Dušan Nikezić. Emisija Utisak nedelje
Dušan Nikezić Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Dodatni problem predstavlja dramatičan rast cena peleta i drva za ogrev, pošto će ljudi koji su se grejali na ove energente početi da pelaze na jeftiniju struju i tako vršiti dodatni pritisak na elektroenergetski sistem koji je već pred pucanjem. Već sada je jasno da EPS neće imati dovoljno uglja još naredne tri godine, što znači da ćemo još najmanje toliko morati da uvozimo ugalj i struju i da ćemo, ako cene struje ostanu na ovom nivou, i u narednim godinama uzimati iz džepa građana milijardu evra godišnje“, objašnjava Nikezić.

Zbog svega toga potpredsednik SSP traži da se uvede vanredno stanje u celom sektoru energetike „koje će preduzeti sve neophodne mere za proizvodnu i finansijsku konsolidaciju ovog nekadašnjeg giganta naše privrede“.

Radnik TENT-a Dragoslav Ljubičić kaže da je EPS od 12. decembra 2021. godine imao ukupan gubitak od milijardu i 200 miliona evra, a da je za to vreme trajao sukob na relaciji ministarka Zorana Mihajlović i direktor EPS-a, Milorad Grčić.

Dragoslav Ljubičić. Emisija Utisak nedelje
Dragoslav Ljubičić Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Građani moraju da znaju da čak i ukoliko se uvozi najskuplji ugalj, a ne uvozi se, proizvodnja iz tog uglja je jeftinija od uvoz struje. Mi nemamo dovoljno spremnog uglja za iskopavanje i tu leži jedan od glavnih problema pred zimu“, kaže Ljubičić.

Bonus video: EPS – Milijarda evra a i jače za uvoz struje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare