Foto: Shutterstock

Afrička kuga svinja iz dana u dan se širi na teritoriji Srbije. Prema podacima koje je N1 dobio od Ministarstva poljoprivrede, za manje od dva meseca, kuga je potvrđena na 814 gazdinstava, 662 svinje su uginule od te bolesti, a skoro 11 hiljada je ubijeno. Veterinari, kažu da se bolest ne prenosi na ljude i druge životinje.

Svinjska afrička kuga za samo četiri dana proširila se u još tri opštine.

V.d. direktora Uprave za veterinu Miloš Petrović rekao je u četvrtak da je bolest prisutna u 27 opština, da bi danas Ministarstvo poljoprivrede u svom saopštenju navelo da je ugroženo 30 opština. Podaci pokazuju da se bolest vrlo lako i brzo širi.

„Iz razloga što nema vakcine, iz razloga što ne može da se leči, nema nekog seruma i jednostavno u koje domaćinstvo uđe moraju da se sklone sve svinje“, kaže Vukašin Minić.

Foto: Newsmax Adria

Ministarstvo u svom odgovoru za N1 navodi da je u periodu od prvog juna do danas bolest potvrđena na 814 gazdinstava. Da je bolest ozbiljno uzela maha govori i podatak da je za manje od dva mesec eutanazirano 10.696 svinja različitih kategorija.

„Veoma je teško iskoreniti jer bolest ostaje dugo u tlu čak i do tri godine. U koštanoj srži dugih kostiju ostaje i do tri godine“, objašnjava Minić.

Jedino rešenje koje postoji, kako bi se bolest sprečila jeste eutanazija svih svinja na gazdinstvu na kom je ustanovljena bolest. A postoje i druge mere.

Među njih spadaju „zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugog okupljanja životinja, prodaja hrane životinjskog porekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca“.

PROČITAJTE JOŠ

Iako su organizatori „Sepra festa“ u Aranđelovcu tvrdili da je manifestacija odložena zbog peticije Vege zajednice, danas je stigao njihovi demanti.

Kažu da im je iz Republičkog zavoda za veterinu rečeno da je manifestacija zabranjena pošto je 19. jula otkriven prvi slučaj afričke kuge na tom području.

A Ministarstvo poljoprivrede juče je reagovalo na prilog N1 o afričkoj kugi i tome da se informacije prikrivaju, navodeći da im se N1 do juče nije obraćao.

To, međutim, nije tačno o čemu svedoče upiti poslati još krajem juna i pre tri dana, kao i telefonski pozivi u kojima smo proveravali da li ćemo na postavljena pitanja dobiti i odgovore.

BONUS VIDEO Afrička kuga preti Srbiji, a svinje se slobodno šetaju gradovima: Ima li razloga za brigu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar