Foto: N1

Nakon vesti da će kompanija Geox napustiti Srbiju, a da će 1.200 radnika te fabrike ostati bez posla - u javnosti se ponovo postavlja staro pitanje - da li je politika subvencija stranim investorima opravdana? Kakvi su efekti državne pomoći u privlačenju stranih investicija i koliko su podsticaji do sada koštali budžet Srbije?

Geoks odlazi iz Srbije. Više nije nagađanje, već vest koju je zvanično potvrdio predsednik države. Za radnike iznenađenje, ali ne i za državni vrh. Kažu: bilo je očekivano, ali će pored Geoksa i neki drugi strani investitori, koji su bili subvencionisani iz budžeta, otići, piše N1.

Da li su onda subvencije stranim investorima opravdane? To je decenijsko pitanje – kaže ekonomski urednik „Danasa“ Aleksandar Milošević i za N1 ocenjuje da konkretan cilj davanja podsticaja nije jasan ni posle toliko godina primene politike subvenisanja stranih investitora.

Za slučaj Geoksa kaže da je samo ogolio činjenicu da strani investitori godinama unazad ili smanjuju broj zaposlenih – a u ovom slučaju i odlaze – kada im isteknu subvencije.

„Prema istraživanju koje je uradio Danas 2017. na osnovu podataka Nacionalne službe za zapošljavanje, pokazalo se da 3/4 zaposlenih izgubi posao kada isteknu subvencije. Imali smo tačan primer – više od 7.000 radnika je bilo u tom trenutku zaposleno na osnovu subvencija, kada su istekle subvencije, na poslu je ostalo oko 2.000 zaposlenih. To je zapravo praksa u Srbiji, koja prolazi ispod „tepiha“, ispod „radara“, to se nije toliko primećivalo zato što je bilo smanjivanje broja radnika – nisu se toliko često dešavali slučajevi da prosto ugase proizvodnju i svi odu. Evo Geoks nam je sada pokazao da i to počinje da nam se dešava“, kaže ekonomski urednik dnevnog lista „Danas“ Aleksandar Milošević.

Povezane vesti:

Za Geoks je poznato da je po radniku ta kompanija dobijala subvencije od države od 9.000 evra. Ipak, detaljna analiza o tome koliko je iz budžeta izdvojeno za privlačenje stranih investitora – nikada nije urađena ili bar Vlada nije o tome obavestila javnost.

Pojedina istraživanja pokazuju da je država u poslednjih osam godina izdvojila oko 700 miliona evra za subvencije investitorima, a od te sume čak 75 odsto je otišlo kao podsticaj stranim, dok je domaćim investitorima otišlo – 25 odsto. Istovremeno, prema podacima Ministarstva privrede, uloženi novac u subvencije vrati se za 16 meseci i to četvorostruko.

Profesorka Ekonomskog fakulteta, Jelena Žarković, međutim, smatra da politika subvencionisanja ima svoje pozitivne strane, ali navodi da bi za celokupnu privredu bilo značajno da u Srbiju dođu kompanije koje bi tražile radnike sa većim kvalifikacijama.

„Ono što bih ja promenila u samoj politici privlačenja stranih direktnih investicija jeste da to budu i kompanije koje mogu da stvore neke proizvode i sa većom dodatnom vrednošću, a to znači i da angažuju ljude koji imaju veće kvalifikacije koji su bolje obrazovani. Kažem „i“ zato što ja ne bih isključila i ove delatnosti koje je država do sada pomagala jer ne zaboravimo – to je bila politika koju je ne samo ova Vlada nego i prethodna Vlada je to radila, praktično je to nasleđena politika – da ti investitori odlaze u delove Srbije koji su manje razvijeni“, kaže profesorka Žarković.

Predsednica Vlade Ana Brnabić objašnjava da je Srbija postala investiciona destinacija u koju će upravo takvi investitori želeti da dođu – oni koji mogu da daju dodatnu vrednost i koji ne tragaju „jeftinom radnom snagom“.

Vi ste morali da našu ekonomiju prilagodite tome i tržište radne snage i kompetencije i uslove poslovanje i nedostatak korupcije, razvijenost infrastrukture, jednake uslove poslovanja za sve, nisku birokratiju – sve ste to morali da ispunite, da bi ti investitori koji donose više plate, viši nivo prerade zapravo hteli da dođu od vas. A ništa od toga nije urađeno“, smatra Aleksandar Milošević.

Da jeste – u Vranju bi se već sad kompanije borile za radnike. Ovako će 1.200 ljudi, kada Geoks pokupi svoje mašine i zatvori proizvodnju, pokupiti radne knjižice i otići na biro. Dok se investitori, kojih za sada ima samo u obećanjima političara i ne pojave. A to će se – prema rečima predsednika Srbije – desiti do 15. septembra.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)