Manpower Group Srbija
Foto: Manpower Group Srbija

Zaposleni u Srbiji često rade šest dan nedeljno i po 10 sati, a za to nisu dodatno plaćeni. Zbog toga veliku pažnju privukla je vest o kompaniji koja posluje u Beogradu i uvela je četvorodnevnu radnu nedelju - da, moguće je.

Nakon pilot programa koji je trajao od oktobra, kompanije Manpower Group Srbija zvanično je uvela četvorodnevnu radnu nedelju kao redovnu praksu. Osim nadređenih, zadovoljni su i zaposleni.

Kako je u razgovoru za portal Nova.rs istakla Marija Škrbić Dražić, jedna od zaposlenih u kompaniji, ovakav rad donosi mnoge benefite, a za nju je najznačajnija bolja mogućnost da uskladi slobodne vreme sa poslom.

Marija Škrbić Dražić Foto: Manpower GRoup

„Ukoliko imamo više vremena za sebe van posla, mi rastemo, radimo na sebi, imamo vremena za hobije a sve to utiče na psihičko zdravlje, što je posebno važno u ovim novim vremenima“, istakla je Marija.

Prema njenim rečima, svi benefiti koje je navela posledično dovode do veće motivacije I privrženosti kako poslu, tako i kompaniji, što poboljšava kvalitet radne atmosfere.

„Rekla bih da sve ovo dovodi do pomenutog povećanja produktivnosti kao jednog od inicijalno glavnih razloga prelaska na režim četiri dana nedeljno“, zaključila je Marija.

Kako je veliki broj ljudi skeptičan prema ovakvom načinu rada, tako su prema ovoj ideji bili skeptični i zaposleni u kompaniji Manpower Group jer, kako objašnjava naša sagovornica, nismo naviknuti na velike promene na tržištu rada, novine se uvode postepeno, a ideje konzervativnog tipa su prihvaćenije.

Čak ni sama Marija nije bila sigurna kako će se ovaj program realizovati.

„Nisam očekivala da je ovako nešto moguće, ali budući da vrlo verujem u pozitivne trendove u oblasti ljudskih resursa, ostala sam otvorena sve vreme trajanja pilot projekta“, kaže Marija, dodajući da se ispostavilo da je ova odluka bila pun pogodak.

„Očekivanja definitivno jesu ispunjena, a sa činjenicom da radimo četiri dana nedeljno, moja su i prevaziđena“, poručila je Marija za kraj.

Kompanija Manpower Group Srbija u oktobru je startovala pilot projekat četvorodnevne radne nedelje. Želeli srećniji, zdraviji i angažovaniji kadar. To su, smatraju oni, ispunili i zadovoljni su ovakvom odlukom. S druge strane, zaposleni u kompaniji još su zadovoljniji, te smatraju da je ovo pravi primer skepticima da je ostvarivanje ovakvih ideja moguće.

Do odluke da ovakav režim rada postane stalan došlo je nakon uočavanja brojnih poboljšanja kod zaposlenih. Naime, uočena je veća motivacija, agilnost, odgovornost, bolji kvalitet usluge, ali i poboljšanje mentalnog zdravlja kod zaposlenih.

Kako iz kompanije ističu, čak 97 odsto zaposlenih smatra da je ova promena pozitivno uticala na balansiranje privatnog i poslovnog života, a vidljiv je porast članova tima koji nastavak svoje karijere jasno vide u ovoj kompaniji.

Manpower Group Srbija uspeva da razuveri sve skeptike koje plaši manja zarada. Naime, zarada zaposlenih ostala je potpuno nepromenjena.

„Iskustva pokazuju da tradicionalne kompanije gube bitku oko mladih talenata, jer je globalni trend da mladi žele sve više da rade u startapovima i tehnološkim kompanijama, te je zadatak svake kompanije da nađe personalizovan način kako da postane personalizovan način kako da postane privlačan poslodavac“, ističu iz Manpower Group.

Prema rečima Aleksandra Hangimana, upravljačkog partnera kompanije, njihova je odgovornost da, u doba kada ljudski kapital postaje sve važniji i vredniji, ne brinu samo o njihovim zaposlenima i procesima, već i o zaposlenima i procesima drugih kompanija.

BONUS VIDEO Štrajk poštara u Takovskoj, traže povećanje plate i bolje ugovore

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram