Ukoliko Skupština usvoji Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, od 1. oktobra će ovaj državni namet biti uvećan za osam odsto. U praksi, to znači da će poskupeti nameti za gorivo, kafu, alkohol, duvanske proizvode i naftne derivate, a sasvim očekivano – i ti proizvodi. Ipak, kolika će biti poskupljenja, gotovo je nemoguće reći, jer to što akciza skoči za, primera radi, 15 dinara, ne znači da će i cene na rafovima biti toliko veće. Najbolji primer za to su cigarete, čija se akciza poveća za 1,5, a pakla poskupi za 10 dinara. Ipak, poskupljenja će biti, a iako nam to niko nije rekao, akciza ipak neće biti veća samo za tih osam odsto, jer se na nju računa i porez.

I pored toga što, prema zvaničnim informacijama, inflacija slabi, za oko mesec dana će, sasvim izvesno, poskupeti proizvodi koje veliki broj građana Srbije koristi svakodnevno.

Prema Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, ova vrsta nameta koje ubira država, biće veći za osam odsto, a sasvim je logično da će poskupeti i akcizni proizvodi.

Prvi na listi – alkohol

Alkohol je jedan od proizvoda koji spadaju u akciznu robu, a zakon prepoznaje više kategorija alkoholnih pića, pa su samim tim i nameti drugačiji.

PROČITAJTE JOŠ

Zakon o akcizama kaže da je namet za niskoalkoholna pića, koja u svom sastavu imaju od 1,2 do 15 odsto alkohola, poput vina, 23,14 dinara po litru, dok je namet za pivo 26,44 dinara po litru.

Foto:Shutterstock

Kada su u pitanju jaka alkoholna pića, sa udelom alkohola od bar 40 odsto, primera radi viski, akciza se obračunava na količinu čistog alkohola.

Primera radi, ako je jačina nekog pića 40 odsto, to znači da se u jednom litru pića sadrže četiri decilitra čistog alkohola, odnosno na 2,5 litra pića ima litar čistog alkohola.

Foto: Žikica Babović/Nova.rs

Dakle, 100 litara čistog alkohola nalazi se u 250 litara pića, a akciza na tu količinu je 46.250 dinara, pa je namet za litarsku flašu pića 185 dinara.

Nakon povećanja, iznos akcize na niskoalkoholna pića biće 24,95 dinara, na pivo 28,56, a na jaka pića 49.950 dinara na 100 litara čistog alkohola, odnosno 199,8 dinara po flaši.

Iako bi razlika u limenci od pola litre piva prema ovoj računici bila jedan dinar, za vino dva, a za viski 15, treba imati na umu da se na ove iznose uračunava i porez. Dakle, država oporezuje sopstveni namet, koji je takođe vrsta poreza. Drugim rečima, plaća se dupli porez. Tako će i poskupljenje ipak biti veće, jer treba računati i PDV.

Poskupeće i omiljeno piće

Što se tiče omiljenog napitka velikog broja potrošača, kafe, i u njenu cenu takođe ulazi akciza. Trenutno je državni namet za kilogram nepržene kafe 92,99 dinara, a za kilogram pržene 116,23. Za kilogram ljuspica i opni od kafe, država na ime akcize uzme 127,85 dinara. Akciza se naplaćuje i na ekstrakte kafe, i to 174,36 dinara po kilogramu.

Kafa
Kafa; Foto: Cseh Ioan / Alamy / Alamy / Profimedia

Ipak, ako se usvoji povećanje akcize za osam odsto, tada će država od kilograma nepržene kafe imati prihod od 100,43 dinara, a od kilograma pržene kafe 125,53.

Za kilogram ljuspica, država će ubuduće ubirati 138,08, a za kilogram ekstrakta 188,31.

Ponovo deluje da razlika nije velika – 200 grama domaće kafe poskupeće u proseku za dva dinara, opet treba uračunati porez.

Još loših vesti za pušače

Pušači već znaju da se akcize na cigarete menjaju dva puta godišnje, a neposredno nakon toga, menjaju se i cene, pa svaka pakla poskupi po 10 dinara. Po pakli, država je od poslednjeg povećanja polovinom godine, uzimala 84,25 dinara. Od oktobra, ovaj iznos bi mogao da bude 90,99 dinara.

Foto: Shutterstock

Ipak, to ne znači da će cigarete da poskupe za tih skoro sedam dinara.

Cigarete, pušenje
Foto: Shutterstock

Naime, iako se akciza na cigarete povećava dva puta godišnje, oba puta po dinar I po, cene po pakli skoče za po 10 dinara, oba puta.

Ako Skupština usvoji ovaj predlog, to će biti treći put da se menja akciza na cigarete u samo jednoj godini, što je vrsta presedana, ali i potpuna misterija u kom pravcu će se kretati cene cigareta do kraja godine. Jedna utešna vest za pušače je da član 14. ovog predloga propisuje da se od 1. januara naredne godine nastavlja sa regularnim uvećanjem akciza dva puta godišnje, po 1,62 dinara – ne skoro sedam, kao sada. Inače, akciza na cigarete se menja jer Srbija teži da se uskladi sa standardima Evropske unije, po kojima bi država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 cigareta.

Tu nije kraj…

Poskupeće i akciza na gorivo, a prema rečima počasnog predsednika Unije poslodavaca Srbije Nebojše Atanackovića, dizel bi nakon 1. oktobra mogao da košta 210, a benzin 195 dinara po litru.

Foto: Shutterstock

Pored svih ovih proizvoda, povećaće se i akcize na gas, kao i nikotinske vrećice i ostale nikotinske proizvode.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare