Cene goriva u Srbiji su duže od godinu dana pod kontrolom države. Iako su i dizel i benzin ove nedelje pojeftinili za po tri dinara, činjenica je da je za većinu vozača to preskupo, a pogotovo kada se cene na NIS pumpama uporede sa cenama na istim pumpama u susednoj Bosni i Hercegovini. Tamo, cene su niže i po 40 dinara, a krivac su visoki nameti naše države- famozne akcize.

Vozači u Srbiji će u narednih nedelju dana litar dizela plaćati po 182, a beznina 175 dinara po litru.

Foto:Shutterstock

Obe vrste goriva jesu pojeftinile za po tri dinara, ali to ne znači da je punjenje rezervoara u Srbiji jeftino, a vozače posebno iznervira kada se u javnosti potegne priča kolike su cene na pumpama u Bosni i Hercegovini.

Posebno je interesantno da su na istim pumpama, NIS, cene u dve države potpuno različite.

Tako litar dizela u BiH na ovoj pumpi košta 2,36 konvertibilnih marki, što je 141 dinar. To je 41 dinar jeftinije nego u Srbiji.

Foto:Screenshot

Kada je u pitanju benzin, komšije litar plaćaju 2,61 marku, odnosno 156 dinara – 19 manje nego srpski vozači.

Odakle tolika razlika?

Kako za portal Nova.rs objašnjava predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi Milan Rakić, razlika u ceni rezultat je visokih dažbina u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

„Iako većinu goriva BiH uvozi iz Rafinerije Pančevo, mi ovde imamo više dažbine. Razlika u PDV-u je mala, kod njih je 17, a kod nas 20 odsto, ali mi imamo visoke akcize. Za to nisu krive marže na gorivo koje imaju trgovci, one su kod nas ograničene, krive su visoke akcize“, objašnjava naš sagovrnik.

Foto: Nova S

Inače, akcize u Srbiji iznose 56,51 dinar po litru dizela, odnosno 54,95 po litru bezolovnog benzina.

S druge strane, u Bosni i Hercegovini, akciza po litru dizela je 0,3 konvertibine marke, što je 18 dinara.

Akciza za litar benzina je 0,35 maraka, odnosno 21 dinar.

Nije samo gorivo skuplje u Srbiji

Još jedna nelogičnost buni potrošače u Srbiji – zašto su keks, mleko ili čokolada koji se proizvode kod nas jeftiniji u prodavnicama u inostranstvu.

Ekonomisti istču da postoji više uzroka ove pojave.

To su porez na hranu koji varira od države do države, ali u pitanju može da bude marketing trgovca – smanjiće cenu da bi privukao kupce. Međutim, veliki uticaj na cenu imaju i marže, odnosno novac koji trgovački lanci zarade od prodaje svakog proizvoda.

BONUS VIDEO Goran Radosavljević i Tomislav Mićović: Srbija je evropski rekorder po visini akciza na gorivo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare