Foto:mojakartica.rs; shutterstock.

Poslednjih nedelja za studente stižu uglavnom loše vesti, budući da fakulteti masovno odlučuju da povećaju školarine, koje će negde poskupeti i skoro 50 posto. Kada na to dodamo poskupljenje hrane i kirije, studenti i roditelji se hvatahu za glavu i sve češće razmišljaju o povratku kući, pošto je studiranje u Beogradu postalo neizdrživo skupo. Štednja je jedini mogući spas, a u tome može da pomogne studentska kartica.

Njeno izdavanje košta 3.000 i kartica fizički važi dve godine, nakon čega se mora izvaditi nova. U godini između dva izdavanja nove kartice, njena obnova, prilikom čega se ne izrađuje nova, već samo produžava stara kartica, košta 1.200 dinara.

Iako mnogi ovu karticu vezuju za korišćenje usluga studentskog doma i menze, ona pruža još mnogo drugih mogućnosti, mnogo široj populaciji.

Pročitajte još:

Prema podacima dostupnim na sajtu Studentskog centra „Beograd“, pravo na izdavanje studentske kartice imaju i studenti koji su na budžetu, ali i oni koji se samofinansiraju. Takođe, pravo na karticu imaju i studenti fakulteta u Beogradu čiji osnivač nije Republika Srbija.

U studentsku čip karticu integrisane su još dve kartice – Evropska omladinska kartica (EYCA) i Internacionalna studentska identifikaciona kartica, koje studentima omogućavaju da, pored domaćih, mogu da ostvare i međunarodne popuste.

Šta se sve nudi studentima?

Popusti koje studenti mogu koristiti pokrivaju mnogo polja – od putovanja, muzeja, članarine u biblioteci, do kozmetičkih salona, bazena, pa čak i stomatologa i to širom Srbije.

Tako je studentima uz ovu karticu omogućeno da, na primer, ostvare 10 ili 20 odsto popusta na ulaznice u muzeje, a neki su i besplatni.

Takođe, uz ovu karticu je moguće ostvariti popust na članarinu u Biblioteci grada Beograda i to čak 30-50 odsto.

A mogu obaviti i besplatan očni pregled i dobiti 20 odsto popusta na naočare.

Sve popuste koji su u ponudi studenti mogu naći na portalu Moja kartica, a kada je reč o međunarodnim popustima, studenti se o njima mogu informisati preko sajtova EYCA i ISIC.

Takođe, studentima je sa ovom karticom obezbeđeno i putno osiguranje. Najpre se na gorepomenutom portalu kartica aktivira, a onda se preuzme potvrda za osiguranje.

Inače, i mladi koji nisu studenti mogu izvaditi EYCA karticu, nezavisno od toga da li su učenici, zaposleni ili nezaposleni. Bitno je samo da imaju do 30 godina.

Ko je sve podigao školarinu?

Fakulteti masovno podižu školarine, pa se nižu – Mašinski fakultet, Biološki fakultet, Fakultet organizacionih nauka, Ekonomski fakultet i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja.

Procentualno najveće povećanje je na Mašinskom fakultetu, gde školarina poskupljuje za čak 46,8 odsto, dok je Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja povećanje tek jedan odsto.

Međutim, najveću pažnju javnosti privukao je fakultet na kom zvanična odluka još nije donesena – Arhitektonski fakultet. Ali, ukoliko odluka uprave fakulteta prođe, studenti će biti prinuđeni da godišnje za školarinu izdvajaju čak 300.000 dinara.

BONUS VIDEO Školarina veća za 60 hiljada: Studenti arhitekture blokirali fakultet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar