Foto:shutterstock

Nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu doneo je odluke o povećanju školarina, koje se kreće od devet do čak 46,8 odsto. Ovo će dodatno opteretiti budžete studenata i njihovih roditelja, od kojih većina već jedva izlazi na kraj sa velikim troškova studiranja i života u Beogradu. Zbog toga če vveliki broj studenata biti prinuđen da traži posao, ali takav da mogu da ga rade sa trenutnim kvalifikacijama i paralelno sa studiranjem.

Kako je za Nova.rs istakao Miloš Turinski iz Infostuda, postoji mnogo opcija za one koji su studenti a koji žele da paralelno sa tim i zarađuju, a najčešće je reč o onim poslovima za koje nisu potrebne posebne kvalifikacije niti iskustvo.

Pročitajte još:

Ono što je dodatni benefit, ističe naš sagovornik, jeste to što i na tim poslovima može da se zaradi oko 70.000-80.000 dinara na mesečnom nivou, kao i na „regularnim“ poslovima koje obavljaju oni koji su u stalnom radnom odnosu.

U nastavku donosimo listu top 5 poslova koji mogu studentima da olakšaju život i donesu „koji dinar više“:

1. Konobarisanje

Svakako jedan od najpopularnijih sektora za pronalaženje poslova među studentima jeste ugostiteljstvo.

konobarica, konobar
Foto: Shutterstock

Pored toga što konkursa ima mnogo, u velikom broju slučajeva nije potrebno ni prethodno radno iskustvo na istim pozicijama.

Takođe, pored regularne zarade koju poslodavac nudi, dosta novca se može zaraditi preko bakšiša.

Prema trenutno aktivnim oglasima, poslodavci za posao konobara nude od 45.000 do 80.000 dinara.

2. Rad u kol centru

Prema rečima Miloša Turinskog, studenti najčešće rade u kol centrima.

„Razlog za to je što ne postoje nikakvi posebni uslovi za zapošljavanje“, objašnjava naš sagovornik.

Ovde se plate, prema trenutno aktivnim oglasima kreću do oko 60.000 dinara, a oni sa znanjem nekog stranog jezika mogu zaraditi i više.

3. Dostava hrane

Jedan od trenutno najpopularnijih, ali i najplaćenijih poslova jeste posao dostavljača hrane.

Foto: Shutterstock

Ovaj trend, koji u poslednjih nekoliko godina samo raste, proširio se i među studentskom populacijom.

„Ovo je posao na kome stvarno može dosta da se zaradi, i preko 100.000 mesečno, ali samo ako za to neko može da izdvoji dosta vremena svakog dana“, ističe Turinski.

4. Trgovina

Još jedan sektor u kome se studenti često zapošljavaju je sektor trgovine.

Nije retkost da u mnogim radnjama i tržnim centrima rade studenti koji su, na primer, zaduženi za sklapanje robe u buticima ili pak rad na kasi.

Prema trenutno aktivnim oglasima u kojima je plata navedena, za posao kasira nudi se uglavnom oko 50.000 dinara.

5. Remote poslovi

Još jedna opcija koju studenti imaju posebno je pogodna budući da se radi od kuće.

Foto: Shutterstock

Prema rečima Miloša Turinskog, najčešće se radi o držanju časova nekog jezika ili pak marketing promocijama preko društvenih mreža.

„Mnogi studenti se prijavljuju na strane platforme i onda, uglavnom učenicima iz Azije, drže časove engleskog jezika“, zaključuje naš sagovornik.

Ovde ne postoji fiksna zarada, budući da se zarađuje po satu i to zavisi od platforme na kojoj se radi, ali se može zaraditi i 15 dolara po satu.

Neki od fakulteta koji su doneli odluku o povećanju školarina jesu Biološki fakultet, Fakultet organizacionih nauka, Mašinski fakultet i Ekonomski fakultet. Univerzitet u Beogradu je najavio da će, čim dobije sve podatke, objaviti spisak svih fakulteta koji su podigli školarine.

BONUS VIDEO Akademska katastrofa u Novom Sadu: Studije matematike i fizike upisalo samo po dvoje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar