Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

Pitanje za Evropu, ali i Srbiju je: Da li će struje biti dovoljno tokom zime? Dr Miloš Banjac, redovni profesor na Katedri za termomehaniku na Mašinskom fakultetu u Beogradu, ističe da do kraja ove godine možemo samo da štedimo energiju i da očekujemo da zima bude blaga, a da se sledeće završavaju neki projekti s novim kapacitetima. Kaže da treba da se podigne svest građana o štednji na svakom koraku, ali i da se ne može očekivati da se ponašaju kao da su na dijeti pa da mere svaku kaloriju koju unesu, u ovom slučaju koju potroše.

Profesor Miloš Banjac je za RTS istakao da je Evropa dugi niz godina pokušavala da skloni državu iz upravljanja energetskim sektorom, pa sada vlada privatni sektor, a energija, a posebno električna energija, postaje berzanska roba. Država više ne upravlja time i to je jedan od razloga što je Evropa nespremna da reaguje na tako krupne poremećaje.

Što se tiče uštede od 15 posto u Srbiji, Banjac kaže da je to ambiciozan cilj i da je ostvariv, ali da se boji da mere koje su donete neće baš uspeti.

PROČITAJTE JOŠ

„Taj cilj je postavljen tako da se nadoknade gubici koji se očekuju, odnosno uvoz električne energije koji će EPS imati tokom godine, a ne na osnovu analize, efekata tih mera uštede“, smatra Banjac.

Drugim rečima, objašnjava, resorno ministarstvo je zatražilo od javnog sektora da se snađe i nađe način kako da uštedi 15 posto, isto važi i za lokalnu samoupravu i za građane.

Štednja na svakom koraku
Banjac ističe da mora da se podigne svest građana o štednji na svakom koraku.

Kaže da isključivanjem po jednog uređaja nećemo uspeti da uštedimo energije koliko nam je potrebno.

„Međutim, merama da na svakom uređaju, svakom korišćenju grejanja, bojlera, šporeta, dakle na svakom koraku da uštedimo pokoji procenat, uspećemo da dođemo do toga da uštedimo energiju. Delimično će taj komfor morati da trpi, ali možemo s nekim jeftinim merama da smanjimo potrošnju i da taj komfor ne trpi toliko“, smatra profesor.

Misli i da se ne može očekivati od građana da se ponašaju kao da su na dijeti pa da mere svaku kaloriju koju unesu, u ovom slučaju koju potroše. Međutim, smatra da se stalnim upozorenjima, medijskim kampanjama da treba da ugase svetlo iza sebe, da ne koriste klima-uređaje kada nisu u prostorijama i slično, može doprineti uštedi.

BONUS VIDEO Približava se grejna sezona: Ove godina pripreme su intenzivnije zbog poskupljenja cene energenata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar