Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

Prosečan račun za struju porodice Nešić prošle zime je bio oko 20.300 dinara jer se greju na električnu energiju.

Tokom najhladnijih meseci, potroše i do 2.000 kilovata struje, piše BBC na srpskom.

Ove zime moći će da dobiju popust u iznosu od 15 do 30 odsto – u zavisnosti od toga koliko umanje trošenje struje, odlučila je Vlada Srbije.

Popust će se domaćinstvima obračunavati za struju potrošenu od 1. oktobra 2022. do kraja marta 2023, što je zapravo period trajanja grejne sezone.

PROČITAJTE JOŠ

„Drago mi je da imamo neki popust, ali koliko ćemo struje trošiti nama najviše zavisi od toga kakva će zima biti“, kaže Marina Nešić iz Beograda za BBC.

„Nemamo drugu opciju nego da se grejemo na struju.“

Cena struje u Srbiji poskupela je za 8,3 odsto na septembarskim računima, a tokom leta je povećana taksa za povlašćene snabdevače struje.

„Struja je, tako, ukupno poskupela 11,5 odsto“, kaže Petar Bogosavljević, predsednik Udruženja potrošača Beograda.

„Verujem da država popustima pokušava da ublaži ova poskupljenja barem psihološki, kao i da utiče na ljude koji ne moraju da se greju na struju da pređu na neki drugi izvor zagrevanja.“

Koliko možete da uštedite?

Popust se obračunava tako što se porede potrošeni kilovati tokom jednog meseca sa potrošnjom u istom periodu prethodne godine.

Domaćinstva koja potroše od pet do 20 odsto struje manje, ostvariće popust od 15 odsto.

Oni koji potroše između 20 i 30 odsto kilovata manje, dobijaju 20 odsto popusta, a ako potrošnju smanje za više od 30 odsto dobiće – 30 odsto popusta.

Ako su Nešići, na primer, prošlog oktobra potrošili 2.000 kilovata struje, a oktobra 2022. smanjili potrošnju za 100 kilovata, račun će im biti umanjen za oko 3.000 dinara.

Ukoliko, pak, značajnije smanje potrošnju, odnosno za najmanje 600 kilovata, račun će im biti manji za oko 6.000 dinara.

Račun se može smanjiti i korišćenjem već postojećeg popusta, pa tako oni koji struju plate do 28. dana u mesecu, ostvaruju popust od pet odsto na cenu utrošenih kilovata.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Kako će izgledati grejanje iz toplane ove sezone: Da li ćemo se smrzavati ove zime?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar