Foto:Shutterstock

Gotovo svi roditelji u Srbiji mogu da posvedoče o tome da je roditeljstvo skupo. Potrebnih stvari za decu je mnogo, a novca je sve manje, pogotovo sada, kada se građani suočavaju sa galopirajućom inflacijom. Jedna od opcija za roditelje kojima je potrebno više novca, a spremni su da se zaduže, je kredit za korisnike roditeljskog dodatka.

Banka poštanska štedionica trenutno je jedina banka u Srbiji koja u ponudi ima kredit za korisnike roditeljskog dodatka. Kako za portal Nova.rs kažu iz ove banke, kredit se odobrava u iznosu od 10.000, pa do maksimalnih 250.000 dinara. Rok otplate može da bude od šest do 36 meseci.

Foto:Shutterstock

„Potrebna dokumentacija je rešenje nadležnog organa o priznavanju prava na roditeljski dodatak i samom za zaposlene, potvrda o zaposlenju i visini primanja“, kažu iz BPŠ.

Šta je zapravo kredit za korisnike roditeljskog dodatka?

Ovo je vrsta gotovinskog dinarskog kredita. Otplaćuje se preko tekućeg računa na koji korisnik prima roditeljski dodatak. Dug se otplaćuje u jednakim mesečnim ratama i to iz dela naknade po osnovi roditeljskog dodatka.

Koji su uslovi za dobijanje kredita?

Pravo na kredit po osnovu roditeljskog dodatka može da ostvari bilo koji korisnik koji prima roditeljski dodatak za drugo, treće ili četvrto dete, samo preko tekućeg računa u Banci Poštanska štedionica.

PROČITAJTE JOŠ

Drugi uslov odnosi se na finansijsko stanje i kreditnu sposobnost klijenta, koju procenjuje banka.

Kamatna stopa za ovu vrstu gotovinskog kredita je fiksna i iznosi, prema podacima BPŠ, 5,46 odsto.

Takođe, postoji mogućnost prevremene otplate.

Ostali troškovi kredita

Osim same kamate, postoje još dva troška koje korisnik treba da isplati. Prvi je trošak izveštaja iz Kreditnog biroa, koji iznosi 246 dinara. Drugi je trošak menice, odnosno pismenog dokumenta u kojem se, u ovom slučaju korisnik kredita, obavezuje da će u roku da isplati određeni iznos. Klijenta ovo košta 50 dinara.

Primer kredita

Ukoliko klijent podigne keš kredit za korisnike roditeljskog dodatka u iznosu od maksimalnih 250.000 dinara, sa rokom otplate od, takođe maksimalnih, 36 meseci, njegova mesečna rata u ovom primeru iznosiće oko 7.500 dinara. Ukupan iznos koji će nakon 26 meseci dužnik da otplati banci biće 270.045, odnosno oko 20.000 više od pozajmice.

Koliki je iznos roditeljskog dodatka?

Prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, roditeljski dodatak ostvaruje se za prvo, drugo, treće i četvrto dete, ali se ovaj kredit ne odnosi na pomoć koju roditelj prima za prvo dete, s obzirom na to da se dodatak isplaćuje jednokratno, u iznosu od 300.000 dinara.

Foto: Shutterstock

Što se tiče roditeljskog dodatka za drugo dete, on iznosi 240.000 dinara i isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate po 10.000. Za treće dete, dodatak iznosi 1.440.000 dinara, a isplaćuje se u mesečnim ratama od po 12.000, u periodu od 120 meseci.

Za četvrto dete, roditeljski dodatak iznosi 2.160.000 dinara, a u periodu od 120 meseci isplaćuje se u ratama od po 18.000.

BONUS VIDEO Uzelac: Banke naplaćuju onoliko koliko im tržište dozvoli

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar