Dejan Šoškić Foto: N1

Nikakvo rasipanje novca nije razumno u ovom trenutku i trebalo bi odustati od projekata koji nemaju efekta na budući rast, izjavio je Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Šoškić je upozorio da u Evropi postoje recesione tendencije koje se „prelivaju“ na region Jugoistočne Evrope i na Srbiju.

„Ako će Evropa imati zastoj ekonomske aktivnosti, ne treba da imamo iluziju da se to neće desiti i nama“, rekao je Šoškić, koji je i bivši guverner Narodne banke Srbije.

On kaže da su finansije države relativno stabilne, ali okolnosti u kojima se zemlja nalazi znači da treba biti oprezan u trošenju novca.

Na pitanje da li vidi primere rasipanja, pominje najavu izgradnje nacionalnog stadiona i linearna davanja koja imaju “veći politički nego ekonomski efekat”.

Sledeća godina može vrlo lako biti recesiona, porašće izdaci za socijalna davanja, neki ljudi će osati bez posla i biće potrebno ciljano pomagati stanovništvu.

Upitan o aranžmanu sa MMF-om, kazao je da bi povlačenje tih sredstava “značilo da smo zaista došli u nezgodnu situaciju”.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Nova.rs Karavan kroz Srbiju – Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar