Petrica Đaković i Dejan Šoškić Foto: Nova S

O tome ko ima snage za trku sa inflacijom i podivljalim kreditnim ratama u emisji "Među nama" su govorili profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić i novinarka NIN-a Petrica Đaković.

„Inflacija bi verovatno bila viša da Vlada nije uvela mere zamrzavanja cena, što u principu nije poželjna mera, jer može da dovede do toga da se snabdevanje ugrozi i da nema redovnog snabdevanja. S druge strane, inflacija se meri na osnovu roba i usluga koje u proseku ljudi troše, ali kako gledamo dohotke, tako vidimo da niži dohoci sve više troše na hranu. I ako je hrana jedan od značajnih izvora inflacije, onda praktično socijalno najugroženiji građani imaju ličnu inflaciju koja je veća“, objašnjava Šoškić.

On navodi i da je hrana poskupela preko 20 posto u odnosu na prošlu godinu.

„Problem je što smo mi kao zemlja tradicionalno bili dovoljni u proizvodnji ovih stvari koje najviše poskupljuju – energije i hrane. Mi smo imali i viškove električne energije, a poljoprivreda tradicionalna grana u kojoj je Srbija imala viškove i izvozila još u 19. veku“, kaže Šoškić i navodi da bismo kao zemlja morali da imamo bolju politiku.

Đaković kaže da je ova kriza drugačija od one koja je bila na početku pandemije koronavirusa.

„Tada smo imali nisku inflaciju i niske kamate i imali smo ekspanzivnu fiskalnu politiku – troši. Svako preveliko fiskalno trošenje će zahtevati restriktivniju monetarnu politiku, što nije dobro. Otuda i apeli monetarnih vlasti da ih fiskalne vlasti razumeju. Bogatije zemlje pomažu tako što imaju subvencije struje i troše novac iz budžeta, dok zemlje u regionu, naročito Srbija, više nemaju taj prostor“, kaže Đaković.

Celo gostovanje pogledajte u videu ispod:

Komentari

Svi komentari (0)