zagađenje vazduha nerp
Foto: Medija centar Beograd / Jovan Rajić, RERI

Jovan Rajić iz RERI izjavio je u emisiji N1 Studio Live, govoreći o najavi ukidanja naknade za konverziju zemljišta, da se "šteta za budžet meri u milijardama evra". "I ovo je rekao bih najveća pljačka koja bi se na taj način ovoj zemlji dogodila u prethodnih više od 30 godina", misli Rajić.

Vlada je pripremila Nacrt izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji. Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu navodi da je namera Ministarstva građevinarstav da ukine naknadu za konverziju zemljišta još jedan u nizu ustupaka za privatne investitore, piše N1.

Rajić kaže da je to jedan od „ozbiljnih problema“.

„Jedno od ozbiljno loših rešenja koja se ovim zakonom nameću. Pokušano je kroz različite forme da se faktički skrene problem sa toga, ukida se jedan poseban zakon, Zakon o konverziji uz naknadu, ovim zakonom. To u praksi znači da će investitori, mali broj odabranih, koji su u postupku privatizacije ili stečaja kupili propale fabrike ili propala preduzeća, bez naknade moći da svoje pravo korišćenja na zemljištu prebace u pravo svojine, ako prođe ovo zakonsko rešenje“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „šteta za budžet na ovaj način meri se u milijardama evra“.

„I ovo je rekao bih najveća pljačka koja bi se na taj način ovoj zemlji dogodila u prethodnih više od 30 godina“, misli Rajić.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je rekao, „pošto se zakon ne primenjuje, oni dolaze na genijalnu ideju da zakon ukinu“.

„Naravno da će investitori da pohrle kad im dajete zemljište bez naknade. Kako smo došli od glavnog zamajca i pokretača građevinske industrije sada da je ovo nešto što koči dalji razvoj“, kaže.

Dodaje da „ako razgovaramo o javnom interesu i dobronamernoj državi i vlasti koja štiti javni interes, motiv ne postoji. Složiću se da postoji problem sa primenom ovog propisa, znatno je manje novca naplaćeno od konverzije nego što je to trebalo i moglo da bude. Ozbiljna država gleda kako to da unapredi, a ne da ukine zakon i reši problem po princiou ‘nema tela, nema dela’. Morate da napravite jednu ozbiljnu javnu raspravu, uključite stručnjake, uključite stručnu javnost… Bojim se da na ovaj način imamo samo štetu po budžet ove zemlje“, kaže on, prenosi N1.

BONUS VIDEO: Savski nasip je kumovao sukobu Šapića i Vesića: Kako se oni i dan danas politički potkusuruju sa bezbednošću Beograđana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar