Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock by DeStefano

Beogradu se spremaju promene koje mogu da ga naprave neprepoznatljivim. Najavljeno je izmeštanje Zoološkog vrta, prodata je Geneks kula, širi se Beograd na vodi, a pripremaju nas i za rušenje Sajma. Sva je prilika da će Sajam nestati da bi se "raspištoljio" Beograd na vodi. Sa dobro poznate lokacije u Bulevaru vojvode Mišića Sajam se, po svemu sudeći, seli u Surčin, tik pored novog Nacionalnog stadiona.

U središtu najava o rušenju i premeštanju Sajma nalazi se projekat „EXPO 2027“.

U kompleksu Nacionalnog stadiona u Surčinu u planu je izgradnja čitavog niza sajamskih hala, paviljona, smeštajnih i komercijalnih objekata.

Površina plana obuhvata 167 hektara, od čega je sajmu namenjeno 113 hektara zemljišta. Dokument koji je u četvrtak objavljen na sajtu Ministarstva građevinarstva sadrži i Stratešku procenu uticaja na životnu sredinu.

Za realizaciju izložbenog prostora definisana je građevinska parcela E1, površine od oko 831.488 m².

Foto: Google Earth

Branislav Dimitrijević, koordinator grupe za kulturu ispred Ne davimo Beograd, kaže da izostaju informacije koje su važne za građane.

„Ono što je izvesno u načinu na koji se ovim gradom rukovodi je činjenica da mi ne možemo kao građani da dobijemo bilo kakve relevantne informacije o takvim namerama koje će trajno da promene izgled grada“, kaže za Nova. rs

Dodaje i da je najavljeno izmeštanje Beogradskog sajma, budući da postoji projekar „EXPO 2027“.

Napominje da je po sredi moguće uklanjanje vrednih objekata i čitavih celina koje su indentitet ovog grada. .

„Očigledno postoji namera da se kompletan priobalni potez uz reke Save i Dunav preda novobogatašima – ljudima koji će to tretirati kao svoju privatnu svojinu. Radi se o proširenju Beograda na vodi u oba pravca. Činjenica je i da, kako je neko u šali rekao, njima najviše smeta i Beogradska tvrđava. Oni bi najradije i nju srušili kako bi povezali ceo taj potez nekakvog zatvorenog grada za bogataše“, napominje Dimitrijević.

Sagovornik Nove kaže i da je rečeno da bi sajamska hala 1 bila zadržana, kao zaštićeni objekat.

„Međutim, način na koji se tretiraju zaštićeni objekti, a najnoviji primer je Geneks kula, gde imamo objekat koji je zaštićen pre nekoliko dana, sada je otuđen i prodat nekom čoveku koji je povezan sa organizovanim kriminalom. To nam govori da ko zna šta će se desiti“, kaže Dimitrijević i dodaje da se radi o ekstremnom nasilju na javnom prostoru.

PROČITAJTE JOŠ

Da se Beograd na vodi širi u pravcu Sajma, pokazuje i podatak iz 2019. godine kada je deo parkinga Sajma dat na korišćenje građevinskim mašinama koje su radile na pomenutom projektu. Tu je i Bulevar Vudro Vilsona koji spaja Beograd na vodi i Sajam.

Iva Čukić iz organizacije Ministarstvo prostora podseća da je Generalni urbanistički plan, čiji je rani uvid bio prošle godine imao nejasne naznake o sudbini mnogih projekata koji su planirani.

Foto: Urbanistički plan Beograda

„Cela zona Kalemegdana i Beogradskog sajma išrafirana u zonu kreativne industrije. Mi iz samog plana ne saznajemo šta to znači, ni šta je zapravo ideja. Znači li to izmeštanje Beogradskog sajma, pa rušenje infrastrukture, pa nastajanje novih objekata? To je ostalo nejasno“, navodi Čukić.

Dodaje da je GUP trebalo odavno da bude usvojen, ali i treba da se nađe na javnom uvidu na kom bi javnosti morao biti ponuđen obrađen materijal.

„Ove neutemeljene i vrlo lake izjave koje donosioci odluka izgovaraju su prosto neozbiljne i ne nalaze utemeljenje u planskom okviru koji ovaj grad ima. Mora se planirati, da ne bismo imali sukobe, kakve ćemo sa možda imati sa ZOO vrtom“ ističe Čukić.

Isitče i da postoje izjave o izmeštanju Sajma, širenju Beograda na vodi i spajanjem sa Makišem.

„Prema tim izjavama, sam Sajam bi trebal oda bude u Surčinu, kada EXPO bude gotov. Međutim, to su još uvek neutemeljene pretpostavke, jer nemamo dokumentaciju koja to potrekpljuje“, dodaje sagovornica Nove.

Podsetimo, poslovni deo Kule Geneks, imovina nekada čuvenog preduzeća za spoljnu i unutrašnju trgovinu Generalexport u stečaju, prodata je u ponedeljak za 2.400.000.000 dinara.

Za kupovinu se nadmetalo sedam kupaca, a krajnju cenu, gotovo tri puta veću od počenih 834 miliona dinara, izlicitirao je – zastupnik kupca, preduzeća Eureka bar doo Novi Beograd.

Vlasnik ovog preduzeća je Aleksandar Kajmaković, a direktor Marko Milovanović.

Aleksandar Kajmaković, zvani Aca Bosanac, suvlasnik je više beogradskih restorana i klubova, koji je privođen zbog sumnje da je sarađivao sa uhapšenim Veljkom Belivukom.

Takođe, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će Zoološki vrt biti premešten na Adu Ciganliju, odnosno njen deo Ada Safari, navodeći da je taj deo pogodan za životinje a u blizini je centra grada.

„Duplo je veći prostor od postojećeg (kod Kalemegdana). Ovde ima 14 hektara, kako smo i planirali. Smatramo da je to od svih najbolje rešenje. Ovde je ta tišina, mir, tu je ovo jezero i blizu su reke“, kazao je šapić novinarima na Adi Ciganliji.

Uz postojeće ranije najavljenje projekte, i ovi bi mogli značajno da izmene Beograd kakav poznajemo.

BONUS VIDEO: Most na Savi stao na put „Beograda na vodi“: Rušenje samo što nije počelo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare