U Crnoj Gori je na dnevnom redu uvođenje radnog vremena od sedam sati. U komšiluku je takva ideja počela ozbiljno da se razmatra, dok je Srbija zvanično miljama daleko od toga. Kraće radno vreme obradovalo bi srpske radnike, pogotovo kada se u obzir uzme da mnogi od njih rade i duže od zakonski određeniih 40 sati nedeljno. Ipak, postoji i bojazan da bi manjak radnih sati srpski poslodavci iskoristili za manje plate. Istini za volju, postoje i pozitivni primeri, firme koje su skratile radno vreme, a čiji radnici sada primaju još veće plate nego kada su radili od devet do pet.

Pokret Evropa sad, čiji je funkcioner predsednik Crne Gore Jakov Milatović, najavio je da će predložiti skraćivanje radnog vremena u ovoj zemlji. Prema njihovoj najavi, radni dan bi umesto osam, trebalo da traje sedam sati. Pokret će ovaj korak da predloži nakon junskih izbora, kada bude formirana Vlada.

Ako se ovaj predlog usvoji, radna nedelja će trajati 35, umesto 40 sati.

Mladi, zaposleni, posao
Foto: Shutterstock

Inače, 35 do 40 radnih sati nedeljno, odnosno sedam do osam dnevno je standard u većini evorpskih zemalja, a naš zakon nalaže da broj radnih sati na sedmičnom niovou ne sme da prelazi 40.

Da ovo predloži neko u Srbiji, verovatno bi na prvu pomisao svaki radnik sa oduševljenjem prihvatio ovakvu ideju.

Međutim, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković smatra da bi, u slučaju skraćivanja radnog vremena, radnici mogli da ostanu uskraćeni i za punu zaradu.

PROČITAJTE JOŠ

“U našem regionu potrebna je doza opreznosti jer postoji mogućnost da bi došlo do smanjenja plate. Radno vreme je jedan od osnova za izračunavanje zarade, pa postoji mogućnost da bi se poslodavci vodili time da radnici sada rade manje, te im treba smanjiti platu. A prava istina je da nijedan radnik nije apsolutno produktivan svih osam sati”, kaže naš sagovornik.

Vuković kaže da, ako Crna Gora uspe da smanji radno vreme, ali da istovremeno ne smanji plate, on im iskreno čestita.

Ipak, on nije optimističan da bi ovakav metod rada mogao da zaživi u Srbiji.

“Kod nas se čuje taj narativ da treba što više da se radi i činjenica je da puno radimo. Prosečno radno vreme u Srbiji je oko 41 do 42 sata nedeljno. Mislim da je sedam radnih sati nerealno očekivati u Srbiji”, naglašava Vuković.

plate standard
Foto: Medija centar Beograd / Duško Vuković

Ipak, nisu svi toliko pesimistični.

Kako za “Novu” kaže Miloš Turinski ispred kompanije Infostud poslovi, postoje poslodavci u Srbiji koji su testirali radno vreme od sedam sati dnevno, a potom i promenili način poslovanja.

Miloš Turinski; Foto:Privatna arhiva

“Ima nekoliko poslodavaca koji su nakon probne faze počeli da rade četiri dana nedeljno po osam sati, a ima želje i kod drugih da pređu na ovaj metod. Mislim da su i oni svesni da niko nije produktivan 40 sati nedeljno”, kaže Turinski.

On smatra da bi skraćeno radno vreme moglo da postane standard u Srbiji, jer su poslodavci uvideli da je učinak njihovih radnika u takvim okolnostima veći.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Jedna od firmi koja je uvela četvorodnevnu radnu nedelju je “Mikroelektronika”, gde radnici u proizvodnji već devet meseci rade na ovaj način, a plan je da do kraja naredne godine svaki zaposleni pored vikenda, ima slobodan i petak. Nadređeni su zadovoljni jer su njihovi radnici produktivni, zaposleni jer imaju slobodan dan više – a posebno ih je obradovala činjenica da im plate nisu smanjene, već povećane, jer kako kaže direktor Nebojša Matić, radnici su produktivniji, a firma ima veće poslovne uspehe.

BONUS VIDEO Mikroelektronika, firma koja radi četiri dana nedeljno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar