Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; Shutterstock

Mikroelektronika, srpska kompanija u kojoj zaposleni rade četiri dana nedljno, dok tri odmaraju, pokazala je da ipak postoje šefovi koji svojim radnicima nisu “neprijatelji”. Osim jednog slobodnog dana više, ovakav režim ima i druge benefite, poput povećane produktivnosti radnika. Postoji barem pet razloga zbog kojih se i vlasnicima biznisa isplati da uvedu četvorodnevnu radnu nedelju.

Tri slobodna dana nedeljno, o kojima mašta svaki radnik u Srbiji, postala je realnost za zaposlene u proizvodnji kompanije Mikroelektronika, koja se bavi hardverskim i softverskim alatima za rad sa mikrokontrolerima, odnosno čipovima koji se nalaze u svemu što nas okružuje – od laptopa, preko telefona, pa sve do automobila.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Direktor ove kompanije Nebojša Matić rekao je za “Novu” da je plan da se do kraja naredne godine čitava firma, odnosno svaki zaposleni u njoj, prebaci na režim četvorodnevne radne nedelje, ali je podelio sa nama i najveće benefite ovakvog načina poslovanja.

Bolja produktivnost

Bez obzira na skraćeno radno vreme, zaposleni u Mikroelektronici uspevaju da urade sav posao na vreme. Matić kaže da oni na dnevnom nivou sada mogu da urade 20 do 30 odsto više posla.

Dakle, zaposleni sada uspevaju za četiri dana da urade ono za šta im je ranije bilo potrebno pet, te posao ne ispašta.

Benefit za radnike – bolje plate

Iako se verovatno nijedan radnik u Srbiji ne bi pobunio da radi jedan dan manje, potrencijalni razlog za otpor bila bi mogućnost smanjenja plate.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, u Mikroelektronici desilo se potpuno suprotno. Naime, plate radnika u proizvodnji su povećane.

„Plata se povećava zbog produktivnosti i većeg poslovnog uspeha”, kaže Matić.

Međutim, ovo ne mora da bude slučaj – poslodavac može da radnicima ostavi istu platu, pa čak i da je umanji.

Više vremena

Kako su za “Novu” istakli i sami zaposleni, veća produktivnosti i plata ništa su u poređenju sa tim što su dobili još jedan dan više da provode kako žele.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Ja imam dvoje male dece, tako da sve slobodno vreme posvetim njima i to je super, imamo tri dana vikenda da uživamo“, rekao nam je jedan od zaposlenih, a njegov kolega je u potpunosti saglasan.

Četiri dana za bolje zdravlje

Ono što ističu zaposleni u inostranstvu, gde je ovakav metod rada ipak popularniji, je da su primetili, već tokom probnog peioda, da su pod manjim stresom.

Fenomen poznat kao “burnout”, odnosno “sagorevanje”, koji se ispoljava kao fizička i mentalna slabost nakon previše rada i nagomilanog stresa – takođe je znatno umanjen.

Radnici dodaju i da se osećaju odmornije.

Stvaranje boljeg društva

Za kraj, Matić je objasnio i da je ultimativni cilja stvaranje boljeg društva, kako on kaže, društva odmornih ljudi. On veruje da je zaista moguće da četiri radna dana nedeljno postanu standard u Srbiji.

Iako u Srbiji ovakav metod rada još uvek nije zaživeo, a mnogi nisu sigurni ni da će do toga doći u skorijoj budućnosti, situacija u Evropi i svetu potpuno je drugačija. Jedna od država u kojoj je ovaj režim rada popularniji je Belgija, a tu su i Velika Britanija, Škotska, Španija, Novi Zeland, Kanada i Sjedinjene američke države.

BONUS VIDEO Mikroelektronika, firma koja radi četiri dana nedeljno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar