Foto: ProCredit Banka/Promo

PROmeni na ZELENO – naziv je prve regionalne konferencije u organizaciji ProCredit Banke Srbija, posvećene zelenoj tranziciji i održivom poslovanju, koja je održana 10.10.2023. u Beogradu, u hotelu Crowne Plaza.

ProCredit Bank – među prvima započela zelenu transformaciju

ProCredit Banka je duže od jedne decenije na ESG putu. Prvi koraci načinjeni su 2012. godine kada je banka definisala procedure koje se tiču zaštite životne sredine u bankarskoj delatnosti. I na internom i na eksternom nivou kontinuirano prati svoje uticaje na životnu sredinu.

Foto: ProCredit Banka/Promo

Od tada je mnogo toga urađeno: prve potpuno automatizovane 24/7 Zone zamenile su bankarske šaltere, 100% transakcija se obavlja u elektronskom obliku, račune za fizička lica otvaraju bez dolaska u banku, imaju potpuno eko friendly flotu službenih automobila, mrežu punjača po celoj zemlji koja je svim građanima dostupna besplatno, na svojoj zgradi u Beogradu imaju solarnu elektranu i prva su banka koja struju kupuje isključivo iz obnovljivih izvora energije.

Pre ostalih prepoznali su snagu održivih projekata te su tako finansirali prvu solarnu elektranu u Srbiji, ali i onu najveću bifacijalnu koja je počela sa radom 2023. godine, kao i niz drugih održivih projekata.

Foto: ProCredit Banka/Promo

Konferencija „PROmeni na zeleno“ – način da se biznis akterima pomogne na putu transformacije

U ProCredit banci su svesni činjenice da je potrebno da mnogo više biznis aktera bude na “zelenom putu”, kako bi vizija zdravog i bezbednog okruženja postala realnost. To je bio glavni motiv da se i na ovaj način, kroz direktan susret i razgovore sa akterima zelene tranzicije, ubrza i olakšamo dolazak na cilj.

Na Konferenciji “Promeni na zeleno” učestvovalo je 20 panelista, iz domena biznisa, finansija, ESG konsultanata i eksperata, a prisustvovalo 250 gostiju iz regiona, iz sveta biznisa, predstavnici konsultantskih kuća, ali i diplomatski kor i Ministarstvo energetike.

Na otvaranju je predsednik izvršnog odbora banke, Igor Anić, istakao motive za organizovanje ovakve konferencije i značaj uključivanja svih privrednih aktera u zelenu transformaciju. Nakon njega, podršku konferenciji, u ime Ministarstva rudarstva i energetike, pružila je Savetnica Maja Vukadinović, koja je govorila o planovima za dalji razvoj državne energetske strategije. Konferenciju je zvanično otvorila nj.e. Anke Konrad, ambasadorka Republike Nemačke u Srbiji.

Foto: ProCredit Banka/Promo

Teme diskusija i panelisti

Kao uvodničar publici se obratio Sasja Beslik iz Švedske, međunarodno priznat i globalno poznat finansijski ekspert u oblasti finansijske održivosti, koji je na početku rada predstavio globalnu sliku ekonomskih kretanja, rizika i stremljenja, istakavši koliko je za zelenu tranziciju važno da svaki čovek u sebi i svom mikro okruženju prepozna motivaciju da „promeni na zeleno“ i razmišljanja i delovanje.

Nakon toga usledile su 4 panel diskusije: Zelena tranzicija – sad i svi, Karbon taksa, Zeleni „transformersi“ su među nama i Finansiranje – ključ za vrata zelene budućnosti.

Teme diskusija su koncipirane tako da pruže praktične savete, prenesu iskustva, znanja, motivacije i ideje preduzeća i kompanija koje su već dugo na putu transformacije, kako bi svima ostalima olakšali da započnu “PROmene na ZELENO”.

Foto: ProCredit Banka/Promo

Među panelistima su bili renomirani stručnjaci iz međunarodnih i domaćih kompanija i institucija: EBRD, Evropska investiciona banka, ProCredit Holding iz Nemačke, Finance in motion, AHK Nemačko-srpska privredna komora, Deloitte Srbija, Svetska zdravstvena organizacija, MT Komex, Schneider Electric, EY, CMS, Unimet, Enel PS, Natura Trade.

ProCredit Banka Srbija će nastojati da ovakav vid diskusija i susreta, u cilju osnaživanja preduzeća za uspostavljanje zelene agende, postane tradicionalan model podrške privrednicima i društvenoj zajednici.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar