Grčka kompanija "Aktor", koja je bila glavni izvođač na četiri deonice kraka Koridora 10 prema Bugarskoj, godinama već duguje srpskim firmama podizvođačima. Koridor se uveliko koristi, a o dugu od, kako navode oštećeni radnici, 22 miliona evra - ni reči. Nakon što je kompanija završila radove na četiri deonice na istočnom kraku Koridora 10, brojne firme podizvođači žalile su se da su zbog nenaplaćenih potraživanja dovedeni u tešku situaciju i da je njihovo dalje poslovanje i opstanak firmi pod znakom pitanja. Međutim, o tom dugu već pune tri godine svi ćute. Epilog je i da pojedini radnici kompanija koje čekaju na isplatu dugova ostaju bez posla.

Sto preduzeća radilo na izgradnji autoputa Niš-Dimitrovgrad, sada zbog duga najavljuju njegovu blokadu

Jedan gledalac emisije „Utisak nedelje“, javio se u emisiju i izneo podatak da je „Aktor“ dužna stotinak firmi podizvođača, a da se firmama ni predsednik države Aleksandar Vučić, ni premijerka Ana Brnabić niti ministar infrastrukture Goran Vesić ne javljaju.

„Mi smo izblokirali, ima lista blokada Narodne banke – oko dve milijarde i 600 hiljada u dinarima, odnosno 22 miliona evra.  Pokušavamo već nekoliko meseci da se obratimo predsedniku Vučiću, premijerki Brnabić, Vesiću, Koridorima – niko ne želi da nam se javi, da nas sasluša i nekako da nam reši problem, a ovde imaju kao neke podsticaje za mala i srednja preduzeća“, kaže gledalac televizije Nova S.

„Mi otpuštamo radnike, tu su firme iz Beogarda, Niša, Vranja, Pirota. Imali smo dva-tri sastanka i možda ćemo i da blokiramo auto-put uskoro, ali pre toga idemo autobusima u Grčku da protestujemo sa radnicima u Atini“, ističe gledalac.

Foto:Nemanja Jovanović

Dugovanja „Aktora“ retko su tema u javnosti

Poslanik Narodne stranke Đorđe Stanković kaže za Nova.rs da je na temi dugovanja grčke kompanije insistirao u javnosti, ali da za nju nije bilo veliko interesovanje.

Podseća da je tokom sednice parlamenta postavio pitanje Koridorima Srbije i ministru infrastrukture Goranu Vesiću da li je država dopustila da „Aktor“ ošteti 100 Srpskih firmi za iznos od 22 miliona evra ili država nije isplatila okončanu situciju firmi Aktor – čime je automatski oštetila ceo niz firmi koje su izvodile Koridor 10.

Ugovor „Aktora“ sa srpskim firmama podizvođačima je, kako navodi Stanković, bio „back to back“ što znači da u roku od 10 do 15 dana kada država uplati novac firmi – mora da se isplati taj novac podizvođačima.

„Svi uslovi su bili tu, ali je neko podbacio“, rekao je Stanković.

Đorđe Stanković Foto: Printscreen/RTS

„Kao narodni poslanik, očekujem odgovore Koridora Srbije da li je taj dug isplaćen. Prema ugovoru je Aktor dužan da dug izmiri u roku od 10 ili 15 dana. AKo taj novac nije isplaćen, kriva je država. Ali i dalje, ‘Aktor’ je u obavezi da dug izmiri“, kaže Stanković za portal Nova.

On tvrdi i da je kompanija „Aktor“ u međuvremenu promenila naziv i u Srbiji nastavila svoje poslovanje, ali pod drugim imenom.

Pročitajte još:

Rad „Aktora“ – od pomeranje rokova, preko dodatnih radova do na kraju – dugovanja

Poslednja dostupna vest kada je reč o rokovima da se dugovanja isplate je iz 2019. godine i glasi – Rukovodstvo „Aktora“ trenutno radi na realizaciji plana programa za izmirenje zaostalih dugovanja prema podizvođačima.

Problemi oko pomeranja rokova i dodatnih radova

Novosti su još 2017. godine pisale da Koridori Srbije nisu raskinuli ugovor sa kompanijom „Aktor“, iako ona nije ispunila ugovorene obaveze.

List u izveštaju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije o stanju na toj deonici Koridora 10 piše da je Aktoru uplaćeno više od 23 miliona evra po osnovu dodatnih radova.

Novosti prenose da je Ministarstvo zaključilo da je Aktoru tolerisano nepoštovanje ugvorenih obaveza, iako su istekli svi rokovi za završetak deonice na kojoj je radila ta kompanija čiji je račun u stalnoj blokadi duže od godinu dana za iznos od oko 10 miliona evra.

Foto: Printscreen/
Javno preduzeće Putevi Srbije

Iz Koridora Srbije tada su saopštili da je kašnjenje na tim deonicama nastalo pre svega zbog nerešene eksproprijacije koja je, umesto do 2012. godine, isplaćivana sukcesivno čak do 2016. godine, dok se plaćanje i izmene ugovora sa Aktorom obavljaju na osnovu stroge procedure predviđene ugovrom s tim izvođačem radova, i na osnovu sporazuma s međunarodnim kreditorima o zajmovima. I tadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da će javnost biti upoznata s problemima i rešenjima za koridore, kada budu imali nešto konkretno.

Tadašnja ministarka je kazala i da je njen nekadašnji kolega u Vladi, Velimir Ilić javnosti predstavio radnu verziju izveštaja u kojem se analiziraju problemi na Koridoru 10.

Ilić je svega dva dana pre toga izneo da je još u novembru 2016. godine rekao da ne želi da bude direktor Koridora Srbije zbog nepravilnosti na izgradnji autoputa Niš-Dimitrovgrad i pozvao se na izveštaj Ministarstva, u kojem se navodi da je posebna radna grupa, formirana na zahtev Zorane Mihajlović, uočila mnoge nepravilnosti i nedostatke pri izgradnji tog dela autoputa.

Svega nekoliko nedelja kasnije, „Aktor“ je zatražio produžnje roka za sve četiri deonice na Koridoru 10 po pola godine. Mihajlović je tada rekla da je ministarstvo prosledilo zahtev Koridorima Srbije, jer su kao potpisnik ugovora sa Aktorom Koridori Srbije nadležni za njihovu realizaciju.

Otvoren Koridor 10, a o dugovanjima ni reči

Deonica istočnog kraka Koridora 10 ka Bugarskoj, u dužini od oko 23 kilometra, otvorena je 30. decembra 2015. godine, u prisustvu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučić i tadašnje ministarke infrastrukture Zorane Mihajlović. Na trasi te deonice nalazi se i 15 mostova, dva nadvožnjaka i jedan most izvan trase na petlji Bela Palanka.

Grčka kompanija „Aktor“ bila je zadužena za rad na deonicama Bancarevo-Crvena reka, Crvena reka-Čiflik, Staničenje-Pirot, dužine 48 kilometara, i na obilaznici oko Dimitrovgrada.

O isplatama firmama podizvođačima, od zvaničnika nije bilo nijedne reči.

Tražili od firmi otpisivanje 30 odsto duga da bi dobili ostatak

Kako su u novembru 2019. godine pisale Večernje novosti, vlasnik jednog od preduzeća ispričao je da im grčka firma za robu i usluge nije platila oko 60 miliona dinara, zbog čega su tokom ove godine podigli tri tužbe pred Privrednim sudom u Beogradu.

Grčka kompanija je napravila je još veći ceh firmama koje su je snabdevale kamenom i ostalim materijalima, ugrađenim u auto-put.

„Stalno smo se s njima natezali, a pre nekoliko meseci smo prekinuli saradnju. Kasnili su, pa bi u nekom trenutku platili deo duga. Ponašaju se bahato i ucenjuju. Traže da im otpišemo od 20 do 30 odsto duga, da bismo dobili ostatak“, ispričao je tada vlasnik jedne oštećene firme.

Foto: N1

Novosti su pisale i da zvanični podatak o tome koliko „Aktor“ ukupno duguje nemaju ni Koridori Srbije.

Iz Koridora su tada, 2019. godine, saopštili da oni nikome ništa ne duguju i da nisu ovlašćeni da posreduju u sporovima između izvođača radova, podizvođača i dobavljača.

Ćutanje nadležnih

Portal Nova uputio je Koridorima Srbije i Ministarstvu građevinarstva i infrastrukture molbu za informacija o dugovanjima prema srpskim firmama. Odgovori nisu stigli, do objavljivanja ovog teksta.

Bonus video – Koridor 10 im „odsekao“ najbolje njive: „Veštaci kažu da idemo preko autoputa“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar