Radnici italijanske fabrike obuće „Falk Ist“ (Falc East) iz Knjaževca, zbog rada za minimalnu zaradu, u petak 2. juna stupili su u štrajk, a poslodavcu su ostavili rok, danas do ponoći, da im ispuni tri zahteva. Oni su danas organizovali protestnu šetnju kroz centar Knjaževca i razgovarali sa opštinskim rukovodstvom, od koga su dobili uveravanja „da su na strani radnika“.

Radnici knjaževačkog Falk Ist-a imaju smao tri zahteva, a to je povećanje neto plate za 10 odsto, da se mesečni stimulans (za prisutnost na poslu)  sa sadašnje 2.000 poveća na 5.000 dinara i da se dnevni iznos za topli obrok sa 150 dinara poveća na 200.

Uroš Savić, predsednik reprezentativnog fabričkog sindikata „Sloga“, za Nova.rs navodi da su radnički zahtevi „minimalni“ i da, ocenjuje on, fabrika kao što je Falk Ist „to ne bi ni osetila u svom budžetu“.

Uroš Savić Foto: Privatna arhiva

„To bi po radniku bilo povećanje od oko 8.000 dinara. Realno, za kompaniju to nije neki trošak, a nama znači“, rekao je sindikalac Savić.

On je istakao da je od oko 1.000 zaposlenih, 800 radnika u štrajku i da trenutno u fabrici nema proizvodnje.

Knjaževac štrajk Foto: Privatna arhiva

Napomenuo je, da je 10 odsto radnika na bolovanju i odmoru, a da u fabriku, kako kaže „ulazi stotinak radnika, sa sve administracijom“, te da oni ne mogu ništa da proizvedu, jer je, kako opisuje, u pitanju lančana proizvodnja.

Protestna šetnja i razgovor sa predsednikom opštine

Radnici su proizvodnju prekinuli u petak kada su štrajkovali u krugu fabrike, a danas su izašli u protestnu šetnju tokom koje su ih podržali i građani koji ne rade u fabrici.

Oni su došli i pred zgradu opštine, gde ih je sačekao predsednik sa svojim saradnicima.

„Nas iz štrajkačkog odbora su pozvali unutra na razgovor, ali smo mi insistirali da ostanemo ispred, da bi svi radnici čuli šta imaju da nam kažu. Rečeno nam je da oni ne mogu da utiču na poslodavca, jer je u pitanju strani investitor koji diktira visinu zarade. To je donekle dobro, jer smo mi imali informacije da opština limitra maksimalan iznos zarada, kako bismo se vodili kao nerazvijena opština, što u suštini i jesmo. Iz opštine su to negirali, čak su rekli da su na našoj strani i da žele da se uključe u pregovore i pomognu nam da rešimo ovaj problem“, objasnio je Savić kako je protekao današnji protest.

Knjaževac štrajk Foto: Privatna arhiva

On je istakao da su menadžmentu danas poslali dopis u kome su im ostavili rok do ponoći da ispune sva tri zahteva.

U suprotnom, podvlači Savić, sutra će blokirati ulaz u fabriku, pa kako kaže „neće biti ni uvoza, ni izvoza“.

Prave obuću za najluksuznije brendove

Italijanska fabrika Falk Ist 2004. godine kupila je nekadašnji knjaževački gigant, fabriku obuće „Leda“.  Falk Ist je inače iitalijanska multinacionalna kompanija koja sarađuje sa najekskluzivnijim brendovima.

Tako radnici iz Knjaževca koji rade za minimalac, proizvode obuću marke „Guči“ i „Barberi“ koja na tržištu dostiže vrtoglavu cenu koja ide i do 1.000 evra po paru.

Svojevremeno je ova fabrika iz Knjaževca bila i u vrhu izvoznika iz Srbije.

BONUS VIDEO: Radnici „Zastava oružja“ i dalje u problemu, štrajk zbog malih plata

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare