Foto: Udruženje književnika Srbije

Pisac koji je dobar, po pravilu je i otpor opštoj, komfornoj osrednjosti, istakao je književnik Miloš Janković, novoizabrani predsednik Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije.

Udruženje književnika Srbije na čelu s novim rukovodstvom sumiralo je na prvom radnom ručku s predstavnicima medija, održanom juče, prošlu i najavilo aktivnosti u narednoj, 2023. godini.

Za Udruženje književnika Srbije predstojeća godina biće značajna po 60. Beogradskim međunarodnim susretima pisaca, s obzirom da se očekuje dolazak nekoliko svetski poznatih književnih imena, koji su i laureati najprestižnijih nagrada. Takođe, planirana je dodatna afirmacija dosadašnjih projekata.

UKS će se posvetiti i promociji novih aktivnosti koje bi trebalo još da unaprede i pospeše rad krovnog udruženja srpskih pisaca – istakli su članovi novoizabranog Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije.

Foto: Promo/UKS

– Uverili smo se mnogo puta do sada da književnost spaja kontinente i u strašnim vremenima, te da za pisanu reč nema nepremostive barijere. Nema razloga da tako ne bude i nove, pa i svake naredne godine. Knjiga je najbolji prijatelj i poligon za maštu, ali i opomena na smutna vremena i poslednja odbrana zdravog razuma. Sve intrigantnije i primamljivije postaju kreacije veštačke inteligencije, ali teško da će se zameniti reč iza koje stoji pisac koji je, ako je dobar, po pravilu i otpor opštoj, komfornoj osrednjosti – naglasio je Miloš Janković, novoizabrani predsednik UO UKS.

Janković je, kako su saopštili iz ove esnafske organizacije, najavio da će tokom 2023. godine biti održane i tradicionalne književne manifestacije UKS-a, kao što su „Dani Ćirila i Metodija“, „Mladi dolaze“ i „Međunarodni Mrčajevački pesnički susreti“, a istakao je i važnost „podmlađivanja“ Udruženja i intenzivniju saradnju s medijima.

Na nedavno održanoj Izbornoj skupštini Udruženja književnika Srbije, članovi UKS su glasali za novi saziv Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Veća časti ove najstarije umetničke, esnafska institucije u Srbiji. Na konstutivnoj sednici, održanoj neposredno iza Izborne skupštine, za predsednika UO UKS jednoglasno je izabran Miloš Janković koji je imenovao književnicu Gordanu Vlajić za svog zamenika, a za potpredsednike književnike Vidaka Maslovarića i Gorana Labudovića.

Podsetimo, prethodni predsednik UKS Milovan Vitezović preminuo je u martu u 78. godini.

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar