JP “Pošta Srbije” je prošle godine donelo odluku o osnivanju četiri nove firme, a u Agenciji za privredne registre jedino je formirano preduzeće "Post pro", na koje su ukazivali i radnici koji štrajkuju duže od dve nedelje, otkriva "Nova". Sagovornici "Nove" ističu da radnici "Pošte" rade za "siću", a da su prinuđeni da dodatni novac zarađuju radeći dopunski posao u njenoj ćerki firmi.

Do štrajka radnika „Pošte“ malo ko je znao za firmu „Post pro“, koju je zapravo osnovalo to javno preduzeće. Ona je u APR-u registrovana krajem aprila prošle godine, a na njenom čelu nalazi se Spasenija Ožegović, koja je više decenija radila u „Pošti“.

PROČITAJTE JOŠ

Zanimljivo je, međutim, da iako je „Post pro“ tokom prošle godine poslovao osam meseci i imao prihode od 5,3 miliona dinara, zvanično je u u tom preduzeću u 2022. bila zaposlena samo jedna osoba. Za to vreme to „Post pro“ je potrošio više od četiri miliona dinara ili oko 36.000 evra i to skoro sve na plate, zarade i naknade. Sa samo jednim zaposlenim, za manje od godinu dana rada, ta firma ostvarila je čist dobitak od 721.000 dinara ili oko 6.000 evra.

Novac dinari Foto:Shutterstock

Iako se zvanično osnivanje nove firme objašnjava reformom, programski direktor “Transparentnosti Srbija” Nemanja Nenadić kaže za “Novu” da njemu stvari ne deluju baš tako.

TOMA VILA. Do kada će Tomislav Nikolić biti u vili na Dedinju, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Nemanja Nenadić Foto: Nova S

“Osnivanje novih firmi u kojoj se dodatno angažuju radnici, meni na prvi pogled deluje kao da ima za cilj zaobilaženje propisa o platama u javnom preduzeću”, kaže Nenadić.

On ne spori činjenicu da plate poštara treba povećavati, ali navodi da se to ne radi na ovaj način.

Slično misli i Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije.

“Sve je pod velom tajne, pa zamislite da neko ko radi u Pošti ne zna ništa o osnivanju novih preduzeća, jer mnogi pre štrajka nisu znali o firmi ‘Post pro’. Tamo neki poštari rade dopunski, dobijaju neke nadoknade, što deluje kao eksploatacija radnika”, kaže Savić.

Poštar Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Prema rečima naše sagovornice, zaposleni u Pošti rade „za siću“, a onda imaju dodatni posao za trećinu plate. Ona navodi da to olakšava Pošti, jer u novoj firmi ne moraju da zapošljavaju radnike, već jednostavno “koriste” one koje već imaju.

Ranka Savić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Tako se isisava krv radnicima, ali sam sigurna da ovog puta, poštari neće oduustati”, kaže Savić.

O tome da poštari obavljaju dodatne poslove u firmi „Post pro“, govorio je ranije i Željko Veselinović, predsednik Udruženja sindikata „Sloga“.

„Đorđević je dao neku vrstu ponude poštarima da mogu da rade za tu firmu, kako bi mogli da dodatno zarade. Tako da je to samo još jedan od načina koji koriste kako bi se iz ‘Pošte izvlačio’ novac s obzirom da oni zbog svoje vrste poslovanja i svega onoga što rade, imaju novca od taksi, naplatnih provizija, znači za sve te poštanske usluge“, rekao je Veselinović.

U planu otvaranje još tri firme

Sudeći po zvaničnim dokumentim objavljenim na sajtu APR, u planu je otvaranje još tri firme. Kako se navodi u napomenama finansijskog izveštaja tog preduzeća za 2022, odlukama Vlade Srbije, biće osnovana i preduzeća „Post print“, „Post rent“ i “Post IT”.

U jednom danu doneta je odluka da „Pošta“, na čelu sa v.d. direktorom Zoranom Đorđevićem, osnuje firmu “Post print”, koja bi se bavila štampanjem, i “Post rent”, čiji bi posao bio iznajmljivanje ili upravljanje nekretninama. Ipak, to nije bilo dosta – 12. decembra odlučeno je da bude osnovan i “Post IT”, čija će delatnost biti programiranje.

Nijedna od te tri firme još nije registrovana u APR-u.

Poštari u štrajku, a izbori dolaze…

A dok Pošta osniva nove firme, radnici od kojih ta kompanija zavisi štrajkuju duže od dve nedelje.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U nekim ispostavama i dalje su omogućene uplate i isplate, ali u velikom broju nisu. Prijemi i slanje paketa su zaustavljeni, jer zaposleni traže povećanje plata za barem 30 odsto, ali i povećanje broja radnika, isplatu zarada iz dobiti za prethodnu godinu… Dok oni štrajkuju, Đorđević tvrdi da su svi zahtevi ispunjeni, da radnici treba da se vrate na posao i da im neće pretiti otkazom – mada se desilo suprotno, jer su poštari koji su obustavili štrajk dobili upozorenja pred otkaz.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Ranka Savić smatra da će poštari štrajkovati dokle god se ne ispune njihovi zahtevi, na koje, prema njenim rečima, država neće moći da ćuti, i to samo jer se približavaju izbori.

“Biće potrebno da se podele penzije onim penzionerima koji ih primaju ‘na ruke’, a poštara nema. Vlast to ne može da dopusti, a pogotovo sada pred izbore”, zaključuje sagovornica “Nove”.

BONUS VIDEO Život jednog poštara u Srbiji: „Prazan novčanik i prazni stomaci ne mame osmeh na lice“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare