Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Radnici "Pošte Srbije" i u ponedeljak su odbili ponovljenu ponudu Ministarstva telekomunikacija za povećanjem zarada za 10 odsto.

Kako su rekli radnici, čija obustava rada ulazi u treću nedelju, pomaka nema i Vlada Srbije, nadležno ministarstvo i rukovodstvo preduzeća ne pristaju na ispunjenje zahteva, piše portal 021.rs.

Poštar Zoran Popnovakov kaže za taj portal da su u Glavni poštanski centar u Novom Sadu ponovo došli pregovarači iz Beograda sa ponudom za povećanje od od 10 odsto za novembarsku i isto toliko za januarsku platu, te da su radnici ponovo odbili.

Prema njegovim rečima, vlast tvrdi da nema dovoljno novca, dok istovremeno, putem pojedinih medija, tvrde da se vode pregovori, iako se od prvog dana štrajka nije dogodilo ništa što bi promenilo stav radnika.

Kako dodaje, razgovora u vezi sa zahtevima nema i poslu će se vratiti tek kada se ispuni ono što traže.

Pročitajte još

„Ponovo je ministar Mihailo Jovanović došao u GPC Novi Sad i doneo potpuno istu ponudu. Pozicije su i dalje iste kao i u petak, niti smo se mi mrdnuli, niti se vlada mrdnula. Obustava je i dalje na snazi širom Srbije, a od danas su se uključili Sremska Mitrovica i Užice i nastavlja se širenje obustave rada“, dodaje Popnovakov.

Prema podacima radnika, u obustavi rada učestvuju, osim Novog Sada i Beograda sa okolnim poštama, i veliki broj organizacionih jedinica širom Srbije.

Zbog štrajka koji traje sada već nedeljama, skoro je potpuno stala isporuka pisama, računa i pošiljaka.

Zahtevi poštara su i dalje isti:

– momentalni prijem optimalnog broja izvršilaca jer nedostaje radnika,
– momentalno povećanje plate od minimum 30 odsto,
– isplata zarade iz dobiti za pretprošlu godinu do kraja oktobra,
– prekid „tihe“ diskriminacije prema zaposlenima koji rade i favorizovanje pojedinaca (izaslanja kao vid zastrašivanja, stimulacije kao vid nagrađivanja poslušnika) i
– zvanične garancije od Vlade Srbije da će zahtevi biti ispunjeni.

Uprava Pošte je do sada obavila samo isplatu zarade iz dobiti, ali to nije dovelo do prekida obustave rada, jer taj novac je samo kasno sa isplatom i nije ni dovoljan kako bi se poboljšao materijalni položaj radnika.

BONUS VIDEO Poštari: Rešenje nije postignuto

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare