Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Država Srbija je, za 22 miliona evra, pod svoje okrilje vratila deo Komercijalne banke koju je prošle godine prodala slovenačkoj NLB grupi, piše N1. Toliko je bila vredna današnja transakcija na Banjalučkoj berzi u kojoj je Banka Poštanska štedionica, u vlasništvu Republike Srbije, kupila sve akcije Komercijalne banke iz ovog grada.

Banka Poštanska štedionica iz Beograda od danas je vlasnik Komercijalne banke Banjaluka, nakon što je na Banjalučkoj berzi uspešno finalizovana kupoprodajna transakcija, saopštila je Komercijalna banka u Banjaluci. Prema podacima Banjalučke berze, predmet kupoprodaje u takozvanoj blok transakciji bilo je 60.000 akcija, po ceni od 717,14 konvertibilnih maraka, što daje ukupnu vrednost od 43 miliona maraka, odnosno oko 22 miliona evra.

„Ugovor o kupoprodaji Komercijalne banke Banjaluka, Banka Poštanska štedionica i Komercijalna banka a.d. Beograd potpisale su 27. oktobra 2021. godine, a kupovina 100 odsto akcija na Banjalučkoj berzi realizovana je po dobijanju saglasnosti regulatornih tijela: Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Narodne banke Srbije i Komisije za zaštitu konkurencije Srbije“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu banke u Banjaluci.

Prema podacima sa Banjalučke berze, kupoprodajna transakcija obavljena je danas.

Kako se navodi, a prenosi N1, svi klijenti banjalučke Komercijalne banke mogu nesmetano da nastave da koriste sve proizvode i usluge koje imaju u banci.

„U ovoj akviziciji prepoznali smo svoje potencijale, naročito u segmentu poslovanja sa stanovništvom, ali i činjenici da danas u Republici Srpskoj ne postoji niti jedna banka sa većinskim kapitalom Republike Srbije. Kao banka koja je 100 odsto u vlasništvu države Srbije i sa jasno artikulisanim državnim interesom, Banka Poštanska štedionica biće svojevrstan finansijski autoput između Srbije i Republike Srpske. Dolazimo sa jasnom misijom da finansijski podržimo i stanovništvo i privredne subjekte kako bi ekonomija Republike Srpske, kao i Republike Srbije, išla sigurnim i dinamičnim koracima napred“, istakao je, kako se navodi u saopštenju, Bojan Kekić, predsednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice.

Prošla kupoprodaja

Podsetimo, država je Komercijalnu banku iz Beograda, zajedno sa njenim bankama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, prodala slovenačkoj NLB grupi početkom 2020. godine. Transakcija je 30. decembra 2020, kada je NLB stekao 83,23 odsto akcija Komercijalne banke ad Beograd.

U budžet je uplaćeno 395 miliona evra.

Prethodno je u državnu kasu od prodaje ove banke uplaćeno oko 60 miliona evra – oko sedam milijardi dinara, od čega se 3,7 milijardi dinara odnosilo na ugovornu obavezu da se pola dobiti za 2019. godinu raspodeli kroz dividendu akcionarima.

NLB je svoj udeo u Komercijalnoj banci u Srbiji , posle javne ponude za preuzimanje sprovedene ove godine, dodatno uvećao.

Danas slovenačka bankarska grupacija u vlasništvu, prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, ima 88,28 odsto Komercijalne banke ad Beograd.

Prema poseldnjim informacijama sa Beogradske berze, Komercijalna banka Beograd zakazala je vanrednu sednicu skupštine akcionara za 23. decembar, na kojoj će se, između ostalog odlučivati i o sticanju akcija od nesaglasnih akcionara, ali i o formalnom pripajanju NLB banke Beograd.

BONUS VIDEO: Raste pritisak političara, bankarskog lobija i guvernerke na sudstvo i građane koji su u sporu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar