Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Sada je već sasvim izvesno da Poštanska štedionica kupuje Komercijalnu banku u Banjaluci - kćerku banku ovdašnje Komercijalne banke koju je država zajedno sa svim zavisnim preduzećima pre nepunih godinu dana prodala slovenačkoj NLB banci. Štedionica je, naime, objavila poziv akcionarima za sednicu skupštine 22. septembra, a prva tačka dnevnog reda je upravo - donošenje odluke o sticanju podređenog društva - Komercijalne banke a.d. Banjaluka.

Država Srbija jedini je vlasnik Banke Poštanska štedionica – direktno sa 71 odsto udela i posredno, kroz udeo Javnog preduzeća Pošta Srbije od 17,94 odsto, Telekoma Srbija 10 odsto, PIO fonda 0,9 odsto i Fonda za razvoj Republike Srbije koji ima 0,02 odsto vlasništva. Stoga se može očekivati da će odluka akcionara na sednici skupštine zakazane za drugu polovinu septembra biti potvrdna. Ovom kupovinom država Srbija će, praktično, pod svoje okrilje vratiti kćerku-banku ovdašnje Komercijalne banke koju je, zajedno sa maticom i sestrinskom bankom u Crnoj Gori, kao i investicionim fondom u Srbiji 2020. godine prodala NLB banci.

Za 83,23 odsto akcija Кomercijalne banke Beograd, NLB je 30. decembra 2020. godine u državni budžet uplatila 395 miliona evra. Prethodno je u budžet uplaćeno oko 60 miliona evra, odnosno oko sedam milijardi dinara, od čega se 3,7 milijardi dinara odnosilo na ugovornu obavezu da se pola dobiti za 2019. godinu raspodeli kroz dividendu.

Kako je ranije naveo ministar finansija, Siniša Mali, Srbija je od prodaje Кomercijalne banke imala ukupno 450 miliona evra prihoda.

Komercijalna banka Banjaluka počela je, prema zvaničnim podacima sa sajta banke, da radi 26. septembra 2006 godine.

Akcionari Poštanske štedionice 22. septembra odlučivaće i o pokriću gubitka preuzetog od MTS banke iz neraspoređene dobiti za 2020. godinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar