Foto: Pavle Ivković/Nova.rs

U obilasku beogradskih pijaca reporter Nova.rs naleteo je na cenu paprike od koje može da se zagrcne - kilogram za 450 dinara. Istini za volju, paprika je zaštitni znak juga Srbije, a tamo je znatno jeftinija. Ipak, u odnosu na prošlu godinu sve je skuplje, pa i ovo povrće.

Miljana Isailović, Sanja Petrov 

Prodavci i preprodavci u Vranju kažu da polako pristiže domaća paprika i da je znatno skuplja u odnosu na prošlu godinu. Cena po kilogramu je sada između 160 i 200 dinara, dok je prošle godine bila oko 110 dinara.

Kažu da je rano još uvek govoriti o zimnici i da većina Vranjanaca kupuje u „poslednjem trenutku“, kao i da ne veruju da će cena pasti do jeseni.

Ponuda paprika na Zlenoj pijaci u Nišu ovih dana je odlična, a to povrće prodaje se uglavnom na komad i košta od šest do 20 dinara. Kada se prodaje na kilogram košta od 200 do 250 dinara. Prošle godine je kilogram koštao 230 dinara.

Slobodan Tomić iz Donjeg Međurova rekao je za Novu.rs da paprika, kao i ostalo povrće nije poskupelo u odnosu na prošlu godinu, iako su troškovi proizvodnje bitno porasli, pre svega gorivo i đubrivo.

niš Pijaca, paprike, paprika, cena paprika
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Ponuda je dobra, a na pijacama u Nišu se prodaje uglavnom domaća paprika iz plastenika. Za oko mesec dana stići će za berbu i paprika na otvorenom. Teško je predvideti kako će cene narednih meseci kretati, to sve zavisi od ponude i tražnje. Rod u plastenicima je solidan, videćemo kakav će biti na otvorenom, zavisi od mnogo faktora, od vremena, od bolesti koji napadaju tu biljku“, kazao je Tomić.

Prema njegovim rečima, ima sela u okolini Niša u kojima ljudi nisu zapustili imanja, već puno rade i i u plastenicima i u njivama, tako da domaća paprika na pijacama u Nišu može da se kupi od maja do septembra ili oktobra.

Tomić je dodao da se kupci žale na besparicu i kupuju uglavnom po malo od svega što im je na pijaci potrebno.

Bonus video: Krompir na pijacama 100 dinara kako je pire postao luksuz

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare