Pored ostalih namirnica, cene voća povrća otišle su u nebesa, a reporter Nova.rs posetio je Bajlonijevu, pijacu na Zelenom vencu i Kalenić u potrazi za cenama jagoda, trešanja, ali I ostalog voća i povrća koje je aktuelno u ovo doba godine. Najskuplji kilogram jagoda videli smo na Kaleniću, a za njega treba izdvojiti 1.000 dinara.

Najjeftinije jagode na koje smo naišli koštaju 250 dinara, a prosečna cena je oko 450 dinara.

Za kilogram prvih trešanja, treba izdvojiti barem 500 dinara.

Deo pijačnih prodavaca na pijaci Zeleni venac, visoke cene voća i povrća pravda činjenicom da je reč o prvom rodu i teše nas da će  ta cena vremenom postati niža.

Čak i prodavci na Bajlonijevoj pijaci priznaju da je poskupljenje povrća vidno. Paradajz je u odnosu na prošlu sezonu skuplji za 20% i košta od 300 do 500 dinara, zavisno od vrste.  Udar poskupljenja nije zaobišao ni papriku, čija cena je sada prešišala 300 dinara po kilogramu, što je, takođe, 20 posto skuplje nego prošle godine.

Građani poskupljenje i te kako osećaju na svojoj koži.

Foto: nova.rs/video

Naši, uglavnom stariji sugrađani, navode da im se čini da je sve skuplje za oko 30-40%.

“Meso poskupelo – mnogo. Padradajz je poskupeo, košta 400, 500 dinara”, kaže jedan gospodin na pijaci Zeleni venac.

PROČITAJTE JOŠ

Među onima sa kojima smo razgovarali bilo je i ljudi koji kažu da je na pijacama jeftinije nego u prodavnicama, a kao primer navode papriku, koju su na pijaci platili duplo manje.

“Poskupeo je krompir i voće naravno. U ovo doba prošle godine, jagode su bile 200 dinara”, kaže jedna sagovornica.

U ostalim gradovima Srbije – situacija je uglavnom slična, građani Čačka, Leskovca, Požarevca, Niša, kilogram jagoda u proseku plaćaju 400 dinara, dok isto voće u Kikindi košta  više od 500 dinara.

Foto: Andrija Lazarević/Nova.rs

Koliko se razlikuju cene u supermarketima?

Uporedili smo cene jagoda na pijacama i marketima. Pola kilograma jagoda u marketu košta 200 dinara, što je za oko 50 dinara jeftinije nego na pijaci.

Kilogram paradajza u marketu, prosečno košta 230 dinara – što se podudara sa prosečnom cenom na pijaci.

Foto: Shutterstock

Šta je uslovilo skuplje voće ove godine?

Produžena zima i jutarnji mrazevi koji će smanjiti rod ranog voća u Srbiji, kao i kriza izazvana ratom u Ukrajini doprineće rastu cena voća ove godine, preneo je Tanjug.

Kako bilo, zaključak je da su građani primetili da za isti novac ne mogu kupovati kao prošle godine, a poskupljenja su na svakom koraku – od voća povrća, preko mesa, do hleba, a spisak udara na džepove građana ne prestaje.

BONUS VIDEO: Milan Ćulibrk o poskupljenju struje

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare