Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srbija je napredovala na svetskoj listi indeksa ekonomskih sloboda, koju je u godišnjem izveštaju za 2020. objavio Institut "Frejzer" iz Kanade, na bazi podataka za 2018. godinu, i trenutno zauzima 74. poziciju od 162 zemlje, saopštila je NBS.

Napretku je, kako se navodi u saopštenju, najviše doprinelo popravljanje ocene za oblast „Zdrav novac“, zahvaljujući „očuvanju niske, stabilne i predvidive inflacije, koja čuva realnu vrednost dohodaka privrede i građana“.

„Prema ovom indeksu, koji pokazuje u kojoj meri su politike i institucije usaglašene sa osnovnim principima ekonomskih sloboda, Srbija je na skali od 1 do 10 dobila ocenu 7,05, što je blago iznad svetskog proseka od 6,9“, navode u centralnoj banci.

Posmatrano po komponentama indeksa, u odnosu na prethodnu godinu Srbija je najviše napredovala u oblasti „Zdrav novac“, gde je ostvarila prosečnu ocenu 8,47.

Prosečna ocena u odnosu na prethodnu godinu povećana je i u oblastima „Struktura pravnog sistema i svojinskih prava“, „Regulacija na kreditnom tržištu, tržištu radne snage i poslovanja“ i „Slobodna trgovina sa inostranstvom.“

NBS ocenjuje da to što je u ovim oblastima najveći napredak zabeležen u zapošljavanju, otklanjanju trgovinskih barijera i administrativnih zahteva, kao i zaštiti prava svojine – govori u prilog povoljnijem investicionom ambijentu.

Inače, Indeks ekonomskih sloboda obračunava se na osnovu 42 varijable, koje su razvrstane u pet širih oblasti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar