Posle nekoliko dana provedenih na moru, mnogi se neprijatno iznenade kada im na naplatu stignu visoki računi za telefon, i to zbog nekontrolisanog korišćenja usluga u romingu. Da bi predupredili takav scenario, važno je da se srpski turisti dobro informišu o cenama poruka, poziva i interneta u inostranstvu.

Verovatno je svima koji putuju u inostranstvo najbitniji internet, jer kada ima njega – ima svega, i poruka i poziva, bez potrebe da se pušu SMS-ovi ili troše minuti. Međutim, korišćenje mobilnih podataka u inostranstvu je „skupa igračka“, koja može da napravi ogromne troškove.

Svakako su audio-pozivi preko aplikacija koje nude ovu opciju najpovoljnije, dok najviše koštaju video-pozivi i slanje fotografija ili video snimaka.

Zapadni Balkan

Potrošnja poruka i minuta na teritoriji Zapadnog Balkana obračunava se kao i u nacionalnom saobraćaju.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo važi na teritoriji Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Kosova.

Dakle, cene ovih usluga ugovorene su sa mobilnim operaterom u okviru paketa na koji se korisnici odluče prilikom kupovine. Međutim, kada je u pitanju internet, naplata funkcioniše drugačije.

Foto: Shutterstock

Tako će korisnik, kada potroši sve mobilne podatke koje ima u svom paketu, plaćati dodatnu potrošnju po posebnoj ceni.

Upravo zbog toga svi operateri nude dodatke za internet koji najčešće traju nedelju dana, a cena zavisi od same ponude operatera.

U Grčkoj skoro kao kod kuće

Cene minuta, poruka i internet saobraćaja, zahvaljujući dogovoru sa Grčkom, znatno su niže u odnosu na ostale države.

Tako se cene za minut dolaznog poziva kreću od četiri do 50 dinara, odlaznog od 19 do 50, poruka od četiri do 20, dok je cena jednog megabajta interneta oko dinar.

Evropa

Cene usluga u romingu zavise od toga u kojoj zoni se nalazi država u koju korisnik putuje.

Naravno, cene zavise i od operatera.

Operater A1 usluge rominga razvrstao je u tri kategorije. U prvu spadaju Evropa bez zemalja zapadnog Balkana, Grčke i Rusije, kao i Turska.

U toj zoni, minut poziva, bilo dolaznog, bilo odlaznog, košta 99 dinara, slanje jedne SMS poruke košta 29, a 100 kilobajta interneta je 99 dinara, dakle jedan megabajt košta 1.014 dinara.

Foto: Shutterstock

Za korisnike operatera Yettel postoji više zona, pa u prvu zonu spadaju Bugarska, Hrvatska, Mađarska i Rumunija, u kojima minut odlaznog poziva košta 120, dolaznog 50, SMS poruke 50, prvih pet kilobajta interneta je 9,9, a još 100 košta 100 dinara. Za ostatak Evrope, minut odlaznog poziva je 180, dolaznog 60, SMS 35, početnih pet kilobajta interneta 10, a za dodatnih 100 – 110 dinara.

Korisnici MTS-a koji će ovog leta putovati u Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku ili Rumuniju, minut odlaznog poziva plaćaće 102 dinara, dolaznog 36, SMS 24, a 100 kilobajta interneta 60 dinara.

U drugim Evorpskim državama, odlazni poziv košta 150, a dolazni 42 po minutu, SMS 30, a 100 kilobajta interneta 72 dinara.

Ostatak sveta

Operater A1 u ostalim državama sveta minut poziva naplaćuje 199 dinara, SMS 49, a 100 kilobajta interneta 199 dinara, odnosno 2.038 za megabajt.

Foto: Shutterstock

Destinacije poput Severne Amerike, Japana, Kanade, Kine, Maroka i u Yettel-u spadaju u jednu zonu, u kojoj minut odlaznog poziva košta 270, dolaznog 90, SMS 40, pet kilobajta 10, a dodatnih 100 košta 120 dinara. U Centralnoj i Južnoj Americi, Australiji, Brazilu, Maldivima ili Tunisu, odlazni poziv košta 400 dinara po minutu, dolazni 150, isto koliko i SMS. Pet kilobajta interneta košta 10, a dodatnih 100 je 300 dinara.

Ista je podela i u MTS-u, pa za države Azije ili SAD-a minut odlaznog poziva košta 240, a dolaznog 72 dinara, SMS je 36, a 100 kilobajta interneta 108 dinara.

Minut odlaznog poziva u afričkim državama košta 360, dolaznog 90, jedan SMS je 48, a 100 kilobajta interneta 120 dinara.

BONUS VIDEO Gde i kako jeftino putovati ove godine?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare