Potresi na tržištu nekretnina i konstantan rast cena stanova bili su jedna od glavnih tema u godini za nama. Međutim, poslednjih meseci tražnja za stanovima je opala u proseku za oko 30 odsto. Stručnjaci su saglasni da bi uslovi za kupovinu stana zbog promena na tržištu mogli biti bolji 2024, a pojašnjavaju i gde će nekretnine pojeftiniti i na kakve stanove bi kupci trebalo da obrate pažnju.

Kao i do sada, svaka promena prvo će se osetiti na najvećem tržištu nekretnina u našoj zemlji – Beogradu, odakle će se preliti na druge gradove.

Kako ističe Nikola Čobić, agent za nekretnine u agenciji “City expert”, u proseku, na nivou celog Beograda, stanovi u starogradnji pojeftinili su za oko 10 odsto.

“Ipak, nisu u čitavom gradu cene toliko pale. Pad vrednosti najviše se oseti u širem centru grada, dok se uži centar i Novi Beograd i dalje ‘drže’ na višem nivou”, ispričao nam je Čobić.

Iako su cene već pale, Čobić očekuje da bi ovaj trend mogao da se nastavi.

“U narednih godinu dana, vrlo je moguće da će cene dodatno pasti za desetak odsto”, zaključuje agent Čobić.

Savet: Kupite stan u starogradnji 

Agentkinja Kaća Lazarević savetuje građana da kupuju stanove u starogradnji i navodi da su njihovi vlasnici spremni na korigovanje cena.

„Oni koji hoće samo novogradnju, moraće da sačekaju dobru volju investitora. Teško da će tokom 2024. novim stanovima pasti cena, sigurno ne u prvoj polovini godine“, zaključuje Lazarević.

Za kupovinu stana u novogradnji nema šta da se čeka 

I drugi stručnjaci navode da stanovima u novogradnji cene neće padati, ali ni rasti. Uroš Jovanović iz agencije „Art nekretnine“ kaže da, u slučaju da građani žele da kupe isključivo nov stan, sada nema šta da se čeka.

Foto: Shutterstock

„Važno je reći da na tržištu nisu napravile problem cene novogradnje, već to što su im se približile cene u starogradnji. Što se tiče starogradnje, moguće je manje pojeftinjenje, a taj epilog očekujemo u martu ili aprilu. Nije normalano da već ovoliko meseci stoji tražnja gde jeste i cene gde jesu“, kaže Jovanović.

Dodaje i da je poslednjih mesec i po dana ponovo povećana tražnja za stanovima na kredit.

Foto:profimedia.rs

„Realna moja prognoza je da su cene tu gde jesu, možemo očekivati minimalne oscilacije“, kaže Jovanović.

Mirjana Todorović iz „Europolis nekretnina“ kaže da bi se pad cena mogao osetiti posebno kod nekretnina veće kvadrature.

„U 2024. godini može se očekivati nastavak stabilizacije tržišta, kao i blaga korekcija cena, slična situacija koja je obeležila i drugu polovinu 2023.godine, bez drastičnih promena. Kao i prošle godine, korekcije se ne očekuju kada je u pitanju novogradnja i centralni delovi grada, dok bi mogle biti nešto osetnije ka periferiji, naročito kod nekretnina veće kvadrature“, kaže Todorović.

Sagovornica Nova.rs precizira da bi 2024. godina bila dobra za kupovinu stana.

„Očekujemo stabilizaciju na tržištu stambenih kredita, i samim tim veću aktivnost kreditnih kupaca, naročito u drugoj polovini 2024.godine. Sve to bi moglo ukazati da će 2024.godina biti izuzetno dobar period za kupovinu stana. Nakon perioda stagnacije, prirodno dolazi do perioda rasta, pa bi 2025. moglo ponovo doći do rasta na tržištu“, zaključuje Todorović.

Cene u oglasima i dalje nerealno visoke 

Cene nekretnina u oglasima i dalje su nerealno visoke. Ipak, oglasi ne oslikavaju realno stanje na tržištu. Naime, iako je stan oglašen po jednoj, visokoj ceni, postoji realna verovatnoća da će kupoprodajni ugovor biti sklopljen po drugoj, nižoj.

„Izveštaji međunarodnih firmi za jugoistočnu Evropu koje se bave nekretninama pokazuju stagnaciju i to ozbiljnu. Promet se otežano razvija, što su predviđanja i za narednu godinu. Promet za ovu godinu pao je za više od 30 odsto“, kaže Lazarević.

PROČITAJTE JOŠ

Navodi i da promet ipak postoji, kao i da je uglavnom reč o starim stanovima, nekretninama iz razvoda, nasledstva…

„Pretpostavljam da će se nešto poboljšati, ali tek u drugoj polovini sledeće godine. Za sada se ne očekuje ništa spektakularno. Ova stagnacija nije dobra ni za naš budžet, jer nema priliva od poreza. Nigde nema ni na pomolu stanova za mlade ljude, gde bi učešće bilo manje. Niko na to na reaguje“, kaže Lazarević.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare