Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs; Ministarstvo odbrane; shutterstock

Država Slovenija, pred sudom u Beogradu, tužila je srpsku državnu kompaniju “Jugoimport SDPR”, koja je jedan od najvećih izvoznika oružja iz Srbije. Prema informacijama do kojih smo došli, Slovenci su od SDPR-a zatražili oko 7,2 miliona dolara, a kao osnov spora navodi se “dug”.

Već nekoliko godina, van očiju javnosti, vodi se spor između Republike Slovenije i “Jugoimport SDPR”, državnog preduzeća koje je jedan od izvoznika oružja iz Srbije. Kako se navodi u zvaničnim registrima, tužba je podneta zbog duga, a Slovenci traže da im se isplati 749.452.754 dinara.

Na sajtu Ministarstva pravde, na kome su uz broj predmeta mogu naći podaci o samom sudskom postupku, piše da je iznos spora 7.211.393 dolara, te da je u toku žalbeni postupak.

Foto: Shutterstock

Tužba je podneta još 28. maja 2021.

Kako je SDPR došao u situaciju da ga tuži država Slovenija, pokušali smo da saznamo na više adresa.

Nova.rs je kontaktirala advokaticu tužioca, odnosno Republike Slovenije, Mariju Smiljanić Pilčević, ali je ona odbila da priča na tu temu. Slično smo prošli i kada smo pozvali advokata Olivera Živkovića, koji zastupa SDPR, koji nam je takođe rekao da na tu temu ne može da govori.

Oružje Foto:

Jugoimport SDPR” je inače osnovan još 1949. godine, a vremenom su kapaciteti proizvodnje prevazišli domaće tržište. Danas zapošljava više od 350 ljudi, a tokom prošle godine ta kompanija ostvarila je dobit od oko 5,1 million evra. To je za oko dva miliona evra veća zarada u odnosu na onu koja je ostvarena tokom 2022.

Oružje Foto: Shutterstock

I prema zvaničnim podacima do kojih je došla “Nova”, Jugoimport SDPR je firma koja je dobila najviše dozvola za izvoz oružja prethodnih nekoliko godina. Slično je i sa vrednostima ugovorenih poslova, gde je uz rame sa “Prvi Partizanom”.
SDPR je u 2023. ugovorio poslove u vrednosti od 263.767.970 dolara, a od 2020. do kraja prošle godine sklopili su poslove u vrednosti većoj od pola milijardi dolara.

Strogo poverljiv izvoz u Izrael

Naročito je porastao izvoz u Izrael i to početkom ove godine. Nova ekonomija je objavila da je u tu zemlju koja se bori protiv Hamasa izvoz drastično skočio u martu ove godine. Kako je objavljeno, njegova vrednost samo tog meseca iznosila je oko 14,09 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo je značajno povećanje izvoza Jugoimporta u Izrael u odnosu na prethodna dva iz oktobra i februara, o kojima je pisao BIRN. Taj istraživački portal je objavio da su ove pošiljke zajedno bile vredne “više od milion evra“, a da su realizovane nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael, 7. oktobra 2023.

Novinari BIRN-a su, na upit Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine o vrednosti ugovora, dobili odgovor da se podaci o izvozu oružja u Izrael vode pod oznakom „strogo poverljivo“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare