Krušik
Fabrika Krušik Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srpski proizvođači i prodavci oružja su tokom tri meseca 2017. godine obavili više od 80 transakcija vrednih 13,6 miliona dolara koje je američki Trezor označio kao sumnjive, prenela je danas Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) otkrića iz FinCEN dosijea.

U dokumentima se nalaze domaće državne kompanije, uključujući Jugoimport, Krušik i Zastava oružje, kao i više privatnih firmi, među kojima su i posrednici u prodaji naoružanja, otkriva KRIK.

Ta istraga američkih banaka i FinCEN imala je efekta koji su osetili trgovci oružjem, a američki trezor je kontroverznog trgovca oružjem Slobodana Tešića i njegove firme, koje se pojavljuju u tabeli do koje je došao KRIK, stavio pod sankcije jer je utvrđeno da je podmićivao strane zvaničnike kako bi dobijao poslove.

Direktor Krušika Vladan Lukić izjavio je za KRIK da su upravo u tom periodu imali problem sa američkim bankama koje su im zatvarale račune.

Tada se desilo da su (američke) korespodentske banke koje sarađuju sa našim bankama odbile da transferišu novac. Zatvorili su nam račune, pa su pare koje su bile kod te banke vraćene, pa smo tražili neke druge banke, načine da dobijemo novac za ono što smo legalno i uz sve dozvole izvezli, objasnio je on.

Lukić je rekao da je problem rešen tako što je Krušikova banka našla neku drugu banku preko koje je transakcija završena i ubuduće, pošto je dolar bio pod nekom vrstom kontrole, tražili su da plaćanja budu u nekoj drugoj valuti.

Dokument FinCEN sadrži detalje o transakcijama, ali ne i jasno objašnjenje zbog čega su baš ovi poslovi označeni kao sumnjivi.

Novinari KRIK su, ipak, pronašli nešto što ih povezuje – većina transakcija koje su išle iz Srbije, obavljana je sa računa koje su te firme imale u AIK banci ili u Srpskoj banci, kao i da je novac prošao kroz račune u VTB banci u Moskvi.

Deo tih transakcija bile su isplate takozvanim konsultantima ili „agentima“ u trgovini oružjem – ljudima koji pomažu kompanijama da zaključe unosne ugovore sa vladama u raznim zemljama.

Stručnjaci i ljudi koji su radili u vojnoj industriji kažu da je to potpuno normalna praksa u poslovima trgovine oružjem, posebno na Istoku.

U 90 odsto poslova u trgovini oružja su ovakvi poslovi, uz konsultante. Dešava se da vlade direktno ugovaraju poslove, ali je uobičajeno da se to radi preko konsultanata koji najčešće imaju veze sa vojskom, rekao je bivši radnik odeljenja za bezbednost Jugoimporta Aleksandar Milovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar