Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ako još niste odlučili gde ćete za Novu godinu, sada je pravo vreme. Najpopularnije srpske destinacije gotovo su popunjene, iako su najskuplje, ali postoje mesta na kojima vam za dobar provod nije potrebno mnogo novca, a mesta za rezervacije još ima.

Ulazak u Novu godinu gotovo za sve nas predstavlja neke nove početke, odluke i očekivanja. Zbog toga je taj 31. decembar svečaniji i drugačiji od svih ostalih dana u godini.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ovaj praznik mnogi vole da provedu van mesta u kome žive, pa zbog toga i putujemo.

Najpopularnije srpske novogodišnje destinacije poput Zlatibora, Kopaonika i Vrnjačke Banje popunjene su između 80 i 90 odsto, ističe za Nova.rs Aleksandar Seničić direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), ali dodaje da izbor za doček Nove godine ne mora uvek da bude na “premijum” destinacijama.

On ukazuje da za novogodišnji provod mogu da se izaberu i manja mesta u Srbiji, kao i planine i banje koje nisu u kategoriji takozvanih “top destinacija”.

Preporuka za pet najpovoljnijih destinacija

Sokobanja je atraktivna tokom cele godine, a za razliku od ultrapopularne Vrnjačke Banje, cene su znatno povoljnije.

Sokobanja Foto: Shutterstock/Milos Momcilovic

Tokom novogodišnjih praznika u Sokobanji možete da pronađete privatni smeštaj u rasponu od 800 do 1.000 dinara po osobi za noć. Cene naravno zavise od kategorizacije smeštaja i lokacije.

Seničić u povoljne destinacije za doček Nove godine ubraja i privatni smeštaj na planinama, pre svega na Divčibarama, Rudniku i Tari.

Ističe da najveći broj građana, ove destinacije koristi za spajanje novogodišnjih praznika i školskog raspusta, pa su početkom januara na ovim planinama, porodice koje imaju decu školskog uzrasta tradicionalno i najčešći gosti.

Foto: Shutterstock

U privatnom smeštaju na Divčibarama, Rudniku i Tari, prenoćište po osobi kreće se u rasponu od šest do 10 evra.

Srpski gradovi kao izbor za novogodišnju noć

Gotovo sve lokalne samouprave u Srbiji organizuju javni doček Nove godine na trgovima, uz koncerte popularnih izvođača.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U zavisnosti od muzičkog ukusa, građani mogu da biraju u kom gradu i uz koju muziku žele da uđu u 2024. godinu. Svi ovi koncerti su besplatni, tako da najveći trošak predstavlja rezervacija smeštaja u nekom od srpskih gradova.

Ukoliko želite dobar provod, a da vas ne košta mnogo, Seničić preporučuje “izbegavanje” velikih gradova poput Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, jer kako kaže, u ove gradove dolazi veliki broj stranaca, pa je zbog veće potražnje, veća i cena.

Foto: Lazar Novaković

“To mogu da budu manji gradovi poput Leskovca, Novog Pazara, Kraljeva, Bajine Bašte. Sve su to destinacije na kojima sigurno možete lepo da se provedete, a s obzirom na to da ti gradovi nisu ‘prvi izbor’ većine ljudi, smeštaj za jednu osobu po noći manji je od 10 evra”, kaže on.

Primera radi, u Leskovcu, neformalnoj prestonici srpskog roštilja, u novogodišnjoj noći građane će zabavljati lokalni bendovi. Zanimljivo je da će za sve posetioce biti oranizovana novogodišnja lutrija sa 24 nagrade, simbolišući ulazak u 2024. godinu, a biće podeljeno i 2.400 pljeskavica.

Inostranstvo do 100 evra

Inostrane destinacije za doček Nove godine među građanima Srbije popularne su i ove godine, a direktor YUTA kaže da su tradicionalno najtraženiji gradovi u našem neposrednom okruženju.

Foto: Ana Kalaba/Nova.rs

Pre svega to su Budimpešta, Beč, Sofija, Solun, Temišvar, crnogorsko primorje, kao i nešto dalji Istanbul i Atina.

Navodi da se ove godine po atraktivnosti izdvaja Temišvar, gde aranžman za novogodišnje praznike za dve noći po osobi košta manje od 90 evra, kao i Budimpešta gde u zavisnosti od hotela smeštaj za tri noći može da se nađe i za 120 evra.

Od popularnih inostranih destinacija koje za novogodišnje praznike koštaju manje od 100 evra za dva dana, Seničić izdvaja Ohrid, kao i druge gradove bivših republika poput Trebinja, Sarajeva i Banjaluke.

Last minut ponude za avio destinacije

Seničić navodi i da su ovih dana “krenule” last minut ponude za doček Nove godine u evropskim gradovima, za aranžmane koji uključuju avio prevoz.

Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima popusti se kreću od 200 do 250 evra po osobi, pa kaže da je za one građane s dubljim džepom koji su planirali neko novogodišnje putovanje, sada pravo vreme da iskoriste ove povoljnosti.

BONUS VIDEO: Ko razmišlja o novogodišnjem dočeku u Beogradu, neka dopuni novčanik