divčibare
Foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogi bi tamo!

Ako je verovati pretragama na Guglu, ovih dana najtraženija destinacija u Srbiji za zimovanje nije ni Kopaonik ni Zlatibor već – Divčibare.

Za početak, zanimljivo je navesti da Divčibare nisu planina, kako mnogi misle, već je to varošica, turističko mesto koje se nalazi u jugozapadnoj Srbiji – na planini Maljen. Divčibare se nalaze na 38 kilometara od Valjeva, na nadmorskoj visini od 980 metara. Ovo mesto, na centralnom delu planine Maljen, izuzetno je bogato vodom i šumom, kao i raznim životinjskim vrstama.

Okružuju ga planine Suvobor i Povlen, koje su ispresecane potocima i rekama, liticama i kanjonima. Na Divčibarama se sudaraju karpatsko-planinska i primorska klima i upravo zbog toga Divčibare zovu i fabrika crvenih krvnih zrnaca.

Dobra klima, povoljan geografski položaj, ali i povoljnije cene u odnosu na druge slične centre čine Divčibare tako poželjnom destinacijom.

Oni koji pođu u ovo mesto moći će na lokalnoj pijaci probaju domaće proizvode po kojima je ovaj kraj čuven, da se skijaju, da pešače, da uživaju u svežem vazduhu.

I mada se u poslednje vreme na Divčibarama sve više gradi, čini se da je ovo mesto i dalje taman dovoljno živo, ali da nije postalo betonska džungla kao, recimo, Zlatibor i njegov centar.

Pročitajte još:

Što se smeštaja tiče, ako vas put nanese ka Divčibarama, možete da birate između hotela i privatnih apartmana.

Tri polupansiona za dve osobe u hotelu sa četiri zvedice na Divčibarama koštaju oko 320 evra. U tu cenu ulazi korišćenje velnes i spa centra, igraonice za decu, kao i rekreativne šetnje do okolnih planinskih vrhova u pratnji profesionalnih vodiča.

U hotelu sa tri zvedice polupansion po osobi po danu je 4.200 dinara, dok je doplata za ručak 800 dinara po danu po osobi.

Prvatni smeštaj na Divčibarama može da se nađe već od tridesetak evra po noći za dvoje ili, recimo, od 120 evra za šestoro.

U svakom slučaju, Divčibare imaju dosta toga da ponude. Posebna atrakcija je 20 metara visok vodopad Skakalo na reci Manastirici. Na Divčibarama postoje tereni za male sportove, tenis, mini-golf, trim staza i obeležene staze za šetnju. Škola jahanja je otvorena tokom cele godine. Skijašima je na raspolaganju nekoliko ski staza i škola skijanja.

Što se tiče ski pasa, cene za novu sezonu nisu sasvim definisane, a prethodne godine za odrasle jedna vožnja je bila 350 dinara, dok je dnevna karta bila od 1.500 do 1.800 dinara, u zavisnosti od termina. Sedmodnevna karta u sezoni za odrasle bila je oko 7.300 dinara.

BONUS VIDEO: Skijanje na Kopaoniku