Foto: Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da podaci Republičkog zavoda za statistiku ukazuju da je u julu izostao mesečni rast cena, prvi put od septembra 2020. godine, pošto su potrošačke cene u proseku snižene za, kako je istakao NBS, 0,1 odsto, vođene nižim cenama povrća i u manjoj meri pojedinih osnovnih životnih namirnica (ulje, hleb, meso).

„Međugodišnja inflacija dodatno je usporila i u julu je iznosila 12,5 odsto, što je u skladu s ranijim procenama Narodne banke Srbije. Usporavanje inflacije u najvećoj meri rezultat je usporavanja rasta cena prerađene hrane i energije, kao i cena u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta)“, navela je Narodna banka Srbije.

Cene hrane i bezalkoholnih pića su na mesečnom nivou prvi put smanjene od početka godine i bile su u, kako se navodi u saopštenju, proseku niže za 1,4 posto u odnosu na jun. U okviru toga, cene neprerađene hrane u julu su smanjene za 4,4 odsto, vođene pre svega nižim cenama svežeg povrća i svežeg mesa.

S druge strane, cene u grupi prerađene hrane u julu su blago porasle, za 0,2 posto, što predstavlja značajno usporavanje u odnosu na prosečna ostvarenja iz prethodnih meseci. Nastavak usporavanja dinamike rasta cena prerađene hrane ukazuje na to da su smanjeni troškovni pritisci na tržištu osnovnih životnih namirnica, na šta ukazuje i kretanje cena proizvođača prehrambenih proizvoda, koje su od početka godine zaključno s julom smanjene za 0,5 posto.

Pod uticajem nižih cena čvrstih goriva na mesečnom nivou, cene energenata su smanjene za 0,1 odsto, dok su cene naftnih derivata, u proseku, ostale gotovo nepromenjene u odnosu na jun, navela je Narodna banka Srbije.

Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata u julu se spustio na 7,1 posto, pri čemu su, prema navodima Narodne banke Srbije, cene naftnih derivata nastavile da doprinose usporavanju ukupne međugodišnje inflacije (posmatrano na međugodišnjem nivou, cene derivata nafte smanjene su za 12,9 odsto).

Cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije u julu su porasle za 0,7 odsto u odnosu na jun, čemu je u najvećoj meri doprineo sezonski rast cena turističkih paket-aranžmana. Međugodišnje posmatrano, bazna inflacija je usporila na 9,4 posto, navodi se u saopštenju.

„Prema aktuelnoj projekciji, međugodišnja inflacija će nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, uz znatniji pad u ostatku godine, na šta će se odraziti i izlazak poskupljenja hrane i energenata iz druge polovine 2022. godine iz međugodišnjeg obračuna inflacije. Opadajućoj putanji inflacije u narednom periodu i njenom povratku u granice cilja u horizontu monetarne politike doprineće i efekti zaoštravanja monetarnih uslova, slabljenje globalnih troškovnih pritisaka, usporavanje uvozne inflacije, kao i očekivani pad inflacionih očekivanja“, poručili su iz Narodne banke Srbije.

***

BONUS VIDEO – Dok inflacija i EURIBOR rastu: Čega ste se odrekli zbog poskupljenja? (ANKETA)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar