Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/MRE/ ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je dogovor predsednika Srbije i Rusije o ceni i isporuci gasa "veliki rezultat" za bezbednost Srbije i za privredni rast, da je to važno za energetsku stabilnost i bezbednost Srbije, a da cenu od 270 dolara "nema nijedna druga država".

Imaćemo dovoljno gasa i sigurno snabdevanje, ne samo u narednih šest meseci, rekla je Zorana Mihajlović za RTS, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„To sigurno znači i da cene za domaćinstva ostaju nepromenjene, a za privredu to znači da ostaje konkurentna i da možemo da očekujemo dalji rast, a to će svakako doprineti novim investicijama, jer će pospešiti gasifikaciju“, istakla je Mihajlović i dodala da je cena od 270 dolara za 1.000 kubnih metara 3,6 puta niža od trenutne cene na evropskim berzama i da „to nema nijedna druga država“.

Dodala je da cena struje za domaćinstva ostaje ista, a da će cena za privredu biti stvar dogovora, ali i da će svakako biti niža od cene na evropskim berzama.

„Razgovaraće kompanije međusobno, odnosno EPS sa privrednim subjektima o ceni, ali suština je da je država obezbedila dovoljno energije i energenata, što je prvi uslov da privreda može da funkcioniše i da budemo energetski bezbedni i stabilni“, istakla je Mihajlović.

Ponovila je da će Srbija raditi na proširenju kapaciteta podzemnog skladišta Banatski dvor i graditi novo skladište gasa, da će se graditi novi energetski kapaciteti, kao i da treba razgovarati i o nuklearnim elektranama.

Bonus video: Da li je je u Sočiju postignut istorijski ili očekivani dogovor o gasu?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare