Foto: Shutterstock/Promo

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je danas da je na osnovu javno dostupnih informacija upoznata sa namerom da sva tri mobilna operatora u Srbiji povećaju cene svojih usluga, ali da se samo na osnovu ove činjenice ne može zaključiti da je reč o eventualnom ponašanju suprotnom Zakonu o zaštitu konkurencije.

„Kao i u svim drugim slučajevima, tako i u ovom konkretnom, da bi Komisija utvrdila da je reč o nedozvoljenom ponašanju, mora prethodno da sprovede zakonom propisani postupak za utvrđivanje postojanja povrede konkurencije. Svrha sprovođenja postupka je da se prikupe činjenice kojima bi se dokazalo kršenje Zakona o zaštiti konkurencije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je „imajući u vidu da postoji formalni, zakonom propisani standard za pokretanje postupka pred Komisijom, a to je osnovana pretpostavka da je došlo do povrede konkurencije, neophodno je prethodno ispitati činjenice“.

Ukoliko se nakon toga zaključi da postoji sumnja da je uočeno ponašanje rezultat nedozvoljenih radnji, Komisija pokreće postupak radi ispitivanja povrede konkurencije.

Pročitajte još

Kako je objašnjeno, shodno Zakonu o zaštiti konkurencije, Komisija na raspolaganju ima različite mehanizme za prikupljanje potrebnih činjenica i ne saopštava javno svoje eventualne namere za postupanje u konretnim slučajevima.

Operateri mobilne telefonije MTS i Yettel povećali su cene od 1. marta, a A1 je najavio poskupljenje usluga od 1. aprila, što raskid ugovora nezadovoljnih korisnika usluga, kako su preneli mediji, čini besmislenim.

Zbog skoro istovremenog povećanja cena sva tri mobilna operatera neka udruženja potrošača pozvala su Komisiju za zaštitu konkurencije da ispita da li je time suspendovano tržišno ponašanje.

BONUS VIDEO Poskupljenje usluga operatora MTS-a, Yettela i A1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare